Vergeet Prozac

Het schijnt dat twee maandagen geleden officieel de depressiefste dag van het jaar was. Ik had het geluk dat ’s ochtends al in deze krant te lezen, dus vóór die dag begon, en gek genoeg stemde de wetenschap dat enkele miljoenen landgenoten minstens zo’n hekel aan januari hebben als ik, mij toen best vrolijk.

Maar nu is het februari. En februari vind ik persoonlijk veel erger nog dan januari. Qua kou, qua donker, qua kaal, qua somber. Zodra ik avond aan avond rond het 10 uurjournaal naar de keuken sluip om een of ander ad hoc suiker- en roomrijk toetje te maken, weet ik hoe laat is. Qua winterdepressie.

Als voornaamste symptoom manifesteert zich steevast een hardnekkige honger naar koolhydraten. Keiharde koolhydraten. Liefst vergezeld van ongegeneerde vettigheid. Af en toe komen daar per ongeluk zomaar geinige dingen uit. Laatst at ik een schaaltje volvette Turkse yoghurt met granaatappelzaadjes en Zeeuwse boterbabbelaars die ik in een plastic boterhammenzakje tot gruis had geslagen, en werd daar – eventjes, maar toch – behoorlijk blij van.

En nu dacht ik: wat als ik niet de enige ben? Wat als er meer mensen zijn die zich twee maandagen geleden nog toppiejoppie voelden, maar juist dezer dagen behoefte hebben aan troost? Aan warme, fluwelen aardappelpuree? Aan golvend goudgele risotto, aan wentelteefjes bedolven onder poedersuiker, aan taartjes met een hart van vloeibare chocolade?

Kom maar hier, lieve lezers. Of we met genoeg zijn om februari uit te roepen tot de officieel depressiefste maand van het jaar, weet ik niet. Maar laten we de smart verzachten met Goedmoedige Gerechten voor bij de Centrale Verwarming. Calorieënbommetjes waar een pilletje Prozac een placebo bij lijkt. Ik verzeker jullie: eind deze week ziet de wereld er heel anders uit.

Wentelteefjes deluxe (voor al uw winterdepressies), per persoon:

4 (oude) witte boterhammen

2 eieren

een scheutje slagroom of melk

1 eetlepel (riet)suiker

1 rijpe banaan

een stukje pure chocolade (of een handje van je favo hagelslag of chocovlokken)

roomboter

poedersuiker

eventueel: crème fraîche

Snijd de korsten van de boterhammen. Klop de eieren in een diep bord los met room of melk en suiker. Wentel de boterhammen door het eimengsel, laat ze er even in liggen zodat ze zich vol kunnen zuigen. Prak de banaan en verdeel de puree over twee boterhammen. Rasp er zoveel chocolade over als je lekker vindt, of bestrooi met hagelslag of vlokken. Dek af met de andere twee boterhammen en druk de randen goed aan. Smelt een klont boter in een koekenpan en bak het brood op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Bestuif de wentelteefjes met poedersuiker en eet ze meteen op, met een klodder crème fraîche.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw effectiefste troostrecepten op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke spaghetti aglio olio.

    • Janneke Vreugdenhil