Toivonen boegbeeld ‘nieuw’ PSV zonder Stevens

PSV behaalt na het vertrek van trainer Huub Stevens een uitzege tegen De Graafschap.

De Zweedse spits Ola Toivonen is het boegbeeld van een als herboren spelend PSV.

Geen enkele PSV’er wilde gistermiddag hardop zeggen dat met het vertrek van Huub Stevens een last van de ploeg is gevallen. Maar wie het elftal van interim-trainer Dwight Lodeweges op De Vijverberg tegen De Graafschap zag spelen, kon die conclusie zelf wel trekken. Met aanvallend voetbal versloeg de regerend landskampioen de nummer zeventien van de eredivisie afgetekend met 3-0. Met nog veertien wedstrijden te spelen heeft de ploeg de hoop op de tweede plaats, die recht geeft op het spelen van de voorronde van de Champions League, nog niet verloren. De achterstand op de nummer twee Ajax bedraagt zes punten.

De selectie van PSV was erop gebrand om na het vertrek van de hoofdtrainer een goed resultaat neer te zetten. Lodeweges speelde de voorbije dagen handig in op de sentimenten door te verklaren dat de spelers van de voetbalclub uit Eindhoven „kleur dienden te bekennen”. De trainer besloot op zijn beurt direct duidelijkheid te scheppen in de chaos die Stevens had achtergelaten. De behoudende tactiek maakte plaats voor een aanvallender systeem met drie spitsen. En spelmaker Ibrahim Afellay speelde achter centrumaanvaller Ola Toivonen als meest vooruitgeschoven middenvelder.

De selectie van PSV nam vorige week na het 2-2 gelijkspel tegen NAC al afscheid van het idee dat de club de vijfde landstitel op rij zou kunnen binnenhalen. Maar het post-Stevens- tijdperk biedt plotseling toch weer enig perspectief voor de spelers en de supporters. De wedstrijd tegen De Graafschap maakte duidelijk dat PSV in aanvallend opzicht wel degelijk het materiaal heeft om met AZ en Ajax mee te kunnen strijden om het landskampioenschap. Aan de andere kant gaf de verdediging van PSV tegen het zwakke De Graafschap opnieuw veel te veel kansen weg.

Het bleek een handige zet van de clubleiding om oud-speler Phillip Cocu dichter bij het eerste elftal te zetten. De voormalige aanvoerder van PSV dwingt respect af bij de spelers. Daarnaast spreekt Cocu Spaans, waardoor hij namens de technische staf zonder problemen kan communiceren met de Latijns-Amerikaanse voetballers van de club. Daardoor voelen internationals als Carlos Salcido en Edison Mendez zich weer serieus genomen.

Lodeweges heeft het vertrouwen in de groep uitgesproken en kreeg dat direct op het veld terugbetaald. Vanaf het moment dat Bas Nijhuis voor het eerst floot, was duidelijk dat de spirit terug was bij PSV. De ploeg die in de eerste negentien wedstrijden van het seizoen zelden of nooit een overtuigende wedstrijd speelde, straalde een nieuw elan uit. Boegbeeld van het nieuwe PSV was de Zweedse aanwinst Toivonen. Met een doelpunt en twee assists had hij een groot aandeel in de derde uitzege van het seizoen.

Stevens had vorige week dinsdag tijdens zijn laatste training bij PSV Toivonen nog gekoppeld aan Danny Koevermans, maar Lodeweges houdt er zijn eigen ideeën op na. De oud-trainer van onder meer FC Zwolle en FC Groningen besloot Afellay zo dicht mogelijk achter de tweevoudig international van Zweden te laten spelen. De twee voetballers bleken elkaar goed aan te vullen.

Na een klein kwartier zette Toivonen de oprukkende Afellay vrij voor doelman Erik Heijblok. De Nederlandse international schoot de openingstreffer binnen. Acht minuten voor rust maakte Toivonen zijn eerste doelpunt voor PSV uit een voorzet van de grillige Nordin Amrabat. Een kwartier voor tijd zette Afellay de eindstand op het scorebord. Nadat hij door de koppende Toivonen vrij was gespeeld, stak de middenvelder een half veld over en maakte op fraaie wijze zijn elfde doelpunt van het seizoen.

Waar Stevens het risico van een tegendoelpunt zoveel mogelijk wilde uitsluiten, gaat Lodeweges meer uit van de eigen kracht. Zo krijgen de creatieve buitenspelers Balazs Dzsudzsak en Nordin Amrabat voorlopig het vertrouwen. Met name de Hongaarse international speelde gisteren een goede wedstrijd. Al na twee minuten zette hij na een knappe actie Amrabat alleen voor een leeg doel, maar tot verbazing van alles en iedereen bleef een treffer uit. Amrabat haalde 35 minuten later zijn gram met zijn assist op Toivonen. Tien minuten voor tijd werd Amrabat gewisseld voor Otman Bakkal, die voorlopig het slachtoffer lijkt te gaan worden van de nieuwe speelwijze.

Verder moeten Danny Koevermans en Danko Lazovic zich zorgen gaan maken over hun status bij PSV. De spitsen die onder Stevens met elkaar de concurrentieslag aan moesten gaan, staan nu in de hiërarchie achter de nieuwe aankoop Toivonen. Het vertrek van Stevens lijkt hen dus weinig op te leveren. De twee spitsen waren na de wedstrijd tegen De Graafschap niet bereikbaar voor commentaar.

Algemeen directeur Jan Reker ontbrak in Doetinchem door een griepje. De supporters van PSV eisten tijdens de wedstrijd verscheidene malen het vertrek van de oud-trainer. Zij achten Reker medeverantwoordelijk voor de slechte resultaten en het falen van Stevens. De fans riepen echter geen moment om de terugkeer van Stevens. Ze willen dat Guus Hiddink naar huus komt.

    • Koen Greven