Tien dagen geleden in Dendermonde

Foto Gianni Barbieux st-gillis dodelijke steekpartij kinderopvang mama katrien vermeir, vermoorde baby korneel gia

Een moeder rent naar de crèche in het Belgische Dendermonde, zo’n half uur nadat bekend werd dat een man daar met een mes een bloedbad heeft aangericht.

Deze foto is vrijdag 23 januari gemaakt door een fotograaf van de Belgische krant De Standaard, maar (nog) niet in de krant verschenen. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch vertelde afgelopen vrijdag, dus een week na het drama waar twee kinderen en een leidster werden vermoord, in het Nederlandse televisieprogramma De Leugen Regeert over deze foto.

Over de hele berichtgeving (19 pagina’s in de weekendkrant) is die bewuste vrijdag heftig gediscussieerd, vertelde Vandermeersch: Bij De Standaard werken veel jonge ouders, de crèche van Dendermonde ligt vlakbij, één redacteur had die bewuste dag ook zelf zijn kind op de crèche. (Hij schreef over zijn benauwde uren een persoonlijk stuk, dat die zaterdag in De Standaard verscheen en op maandag 26 januari door nrc.next werd overgenomen.) Al met al is de redactie van De Standaard trots op hoe ze de zaak heeft verslagen.

„Wij hebben die vrijdagavond voor het ter perse gaan van de krant lang gesproken of we deze foto wel of niet zouden plaatsten. Uiteindelijk besloten we van niet, omdat we niet wisten of het kindje van de vrouw in kwestie gedood was, gewond of gered”, vertelde Vandermeersch terwijl de foto in beeld verscheen. „Wij vonden dat wij dat niet konden doen. Tegelijkertijd denk ik nu, na een week respijt: misschien hadden we de foto wél moeten plaatsen. Want als dit in Gaza zou zijn geweest, zouden we er niet over twijfelen om deze foto te plaatsen. Zelfs als het in Nederland zou zijn geweest, zouden we er niet over twijfelen. Maar nu gingen we erover twijfelen omdat het zo dichtbij is. Maar eigenlijk is dit de foto die wat mij betreft het nieuws samenvat: de paniek in de straat op het moment dat het bericht komt: er is daar op die crèche, op die crèche waar mijn kind zit, iets gebeurd. Tot op zekere hoogte heb ik spijt dat deze foto niet is geplaatst.”

Na afloop van de uitzending vertelde Vandermeersch dat er inmiddels redacteuren bij De Standaard zeggen dat dit de foto moet zijn die aan het eind van het jaar voorop het jaaroverzicht van de krant moet staan. En hij gaf toestemming aan nrc.next om deze foto, met dit stukje erbij, te plaatsen omdat hij het belangrijk vindt dat over dit soort journalistieke dilemma wordt nagedacht.

Het kind van de vrouw op de foto is een van de twee baby’s die de steekpartij niet heeft overleefd.