speelronde 20

AZ heeft dit weekeinde goede zaken gedaan in de strijd om de landstitel. De ploeg van coach Louis van Gaal won met 2-0 bij Sparta, terwijl de concurrenten Ajax en FC Twente punten verspeelden. Volgens trainer Foeke Booy van Sparta had zijn ploeg verloren van een AZ dat alle kenmerken vertoont van een kampioen. AZ kon niet imponeren, maar nam dankzij doelpunten van Moussa Dembélé en topscorer Mounir El Hamdaoui wel weer drie punten mee naar Alkmaar.

„Ons positiespel in de tweede helft was erg goed”, meende Van Gaal. De oefenmeester maakte zich vorige week na het duel met De Graafschap nog zorgen om het spel van zijn elftal, maar het optreden van zijn ploeg in Rotterdam stelde Van Gaal behoorlijk tevreden. „In tegenstelling tot vorige week leden we nu veel minder balverlies. We houden opnieuw de nul en maken twee schitterende doelpunten. Ik kan niet anders dan tevreden zijn.”

FC Twente moet leren omgaan met de nieuwe status. Dat zei trainer Steve McClaren na het teleurstellende gelijkspel tegen FC Utrecht (0-0). „De komende tijd zullen we vaker van dit soort duels zien”, zei McClaren, doelend op het defensieve Utrecht. „We kregen een paar goede kansen, waar we normaal uit scoren. Maar onze afronding was slecht. We moeten een stap maken om zulke wedstrijden te winnen.”

Marco van Basten constateerde na de thuisnederlaag tegen SC Heerenveen (0-1) dat Ajax pech had gehad. „We controleren de wedstrijd maar krijgen weer een rode kaart. Daarna komen we meteen op achterstand. We bleven knokken, maar dat was helaas niet voldoende.” De coach van Ajax weigerde van een verloren titelrace te spreken. „Maar het lijkt me duidelijk dat we beter even niet naar de ranglijst kunnen kijken. Laten we eerst maar eens naar onszelf kijken.”

In de Engelse Premier League lijkt Chelsea voorlopig afgehaakt in de titelstrijd. De ploeg uit Londen verloor gisteren de topper bij Liverpool met 2-0. Fernando Torres maakte in de laatste minuten van de wedstrijd beide doelpunten. Chelsea speelde toen al enige tijd met tien man, na een rode kaart voor Frank Lampard. Ook Arsenal, dat tegen West Ham United op 0-0 bleef steken, zag de achterstand op koploper Manchester United groter worden. Voor Manchester scoorde Cristiano Ronaldo tegen Everton het winnende doelpunt: 1-0.

Raúl, de spits van Real Madrid, heeft het clubrecord van Alfredo di Stefano zaterdag geëvenaard. De aanvoerder maakte in het duel met Numancia de openingstreffer en heeft nu 307 keer gescoord voor de ‘Koninklijke’. Real, tweede in de Primera Division, won met 2-0 van Numancia. Arjen Robben maakte het tweede doelpunt. Barcelona maakte geen fouten. De koploper won bij Racing Santander met 2-1, dankzij twee treffers van het Argentijnse wonderkind Lionel Messi.

In de Duitse Bundesliga is 1899 Hoffenheim sinds zaterdag weer koploper. Na de overwinning op landskampioen Bayern München (vrijdag) mocht Hamburger SV, getraind door Martin Jol, zich even koploper noemen. Maar het gepromoveerde Hoffenheim versloeg Energie Cottbus met 2-0. Het was de eerste zege voor Hoffenheim in het nieuwe Rhein-Neckar-Arena stadion. Demba Ba en Boubacar Sanogo maakten de doelpunten.

Internazionale profiteerde gisteren nauwelijks van de 3-2 nederlaag van concurrent Juventus tegen Cagliari. De regerend landskampioen kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Torino: 1-1. Torino nam kort na rust de leiding door een doelpunt van Rolando Bianchi; Nicolas Burdisso maakte nog geen tien minuten later gelijk.