'Slumdog' op IFFR publieksfavoriet

De film Slumdog Millionaire is zaterdag gekozen tot publieksfavoriet van het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Aan de KPN-publieksprijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden. Het festival verkocht dit jaar minder kaartjes dan vorig jaar: 341.000 tegen 355.000. In 2007 verkocht het festival 367.000 kaartjes.

Slumdog Millionaire, een sprookje over een sloppenkind dat via deelname aan de quizshow Who Wants to Be a Millionaire zijn grote liefde zoekt, bleef het Noorse drama Troubled Water voor. De jongerenjury MovieSquad koos eveneens voor Slumdog Millionaire.

Co-regisseur Loveleen Tandan was op het festival aanwezig, maar benadrukte die titel vooral te beschouwen als generositeit van de Britse regisseur Danny Boyle. Tandan deed de casting voor de film en stond Boyle bij met de grotendeels op locatie in Mumbai geschoten film.

Slumdog Millionaire, genomineerd voor tien Oscars, werd eind vorige maand al bekroond met vier Golden Globes. Deze zaterdag koos het Directors Guild of America (DGA) Boyle ook al tot beste regisseur; de film heeft inmiddels 42 prijzen en 37 nominaties bijeen gesprokkeld.

De beste film gemaakt met een bijdrage van het aan Rotterdam verbonden Hubert Bals Fonds was in de ogen van het publiek Teza, een epische film over een gematigde arts die noch onder het communistische Mengistu-regime in Ethiopië, noch in zijn ballingsoord Duitsland veilig blijkt. Aan die prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Lees impressies van het IFFR op nrc.nl/filmblog