Serena Williams heeft maar een uurtje nodig in de finale

De Amerikaanse tennisster Serena Williams is de nieuwe nummer één van de wereld.

Met overmacht won ze in Melbourne haar tiende grandslamtitel.

Dinara Safina gaf het ietwat lacherig toe, voorafgaand aan haar finale zaterdag tegen Serena Williams op de Australian Open: „Toen ik laatst in het vliegtuig zat had ik een nachtmerrie. Ik droomde dat ik in Melbourne niet verder kwam dan de eerste ronde, net als vorig jaar tegen Sabine Lisicki.”

Haar nachtmerrie had geen voorspellende waarde: het duel met landgenoot Alla Kudryavtseva verliep vorige week boven verwachting. Maar haar eindstrijd tegen de Amerikaanse nummer twee van de wereld moet voor de Russische zo nu en dan wel als een martelgang hebben gevoeld. Met 6-0 en 6-3 werd Safina in nog geen uur tijd van de baan geveegd. „Ik fungeerde als ballenjongen”, zei ze tijdens de prijsuitreiking. „Serena was veel te goed voor mij.”

Geoff Pollard, voorzitter van Tennis Australia, vatte de situatie in het vrouwentennis misschien nog wel het meest treffend samen. „Volgens de computer was Serena hier in Australië de nummer twee van de wereld. Maar voor de meeste toeschouwers was zij de ranglijstaanvoerster. Maandag (vandaag, red.) wordt die discrepantie rechtgezet”, zei hij, verwijzend naar de volgens hem onterecht hoge klassering van de voortijdig uitgeschakelde Jelena Jankovic.

Met het winnen van haar tiende grandslamtitel (en haar vierde in Australië) lost Serena Williams de Servische Jankovic af als nummer één van de wereld. Het is de derde keer in haar carrière dat zij die positie bereikt; in totaal voerde zij sinds haar profdebuut in 1995 ruim vier maanden lang de wereldranglijst aan. Über cool reageerde Williams, die in Melbourne ook de dubbeltitel met zusje Venus won. De Amerikaanse kondigde aan dat zij nu een ‘Serena Slam’ wil behalen: vier grandslamtitels in een jaar tijd (een herhaling van haar kunststukje in het seizoen 2002-2003).

Williams mag de afgelopen jaren wat zijn afgeleid door randzaken – ze ontwierp een eigen kledinglijn en speelde in een paar tv-series – in Melbourne bewees de Amerikaanse dat zij helemaal terug is. Na een moeizame eerste week, waarin zij ontsnapte aan een nederlaag tegen Svetlana Koeznetsova, oogde zij tegen de nummer drie van de wereld opvallend scherp. Met een paar harde returns bracht zij de matig serverende Safina al snel van haar stuk.

Het jongere zusje van tweevoudig grandslamwinnaar Marat Safin stapelde fout op fout. Ook zij had het in de loop van het toernooi niet altijd makkelijk – vooral in de vierde ronde tegen Alize Cornet toen zij een wedstrijdpunt overleefde – maar haar tegenstandster van zaterdag was van een geheel andere orde. Williams won 95 procent van haar eerste services, sloeg 23 winners en benutte 5 van haar 6 breekkansen. En na afloop praatte de Amerikaanse honderduit tegen het publiek, alsof zij nog aan haar partij moest beginnen.

De overmacht waarmee Williams de titel veroverde, moet de nederlaag voor Safina draaglijk hebben gemaakt. Had de Russische tijdens de finale nog moeite haar tranen te bedwingen, op het erepodium nam zij in opperbeste stemming de wedstrijd met haar tegenstandster door. „Ik weet dat ik vandaag veel fans heb teleurgesteld”, zei de tennisster die zowel haar eerste grandslamtitel als de nummer-éénpositie had kunnen veroveren. „Maar ik hoop dat ik er volgend jaar weer bij ben en het beter zal doen.”

De Russische was naar eigen zeggen niet zo nerveus geweest als tijdens haar eerste grandslamfinale, vorig jaar op Roland Garros tegen Ana Ivanovic. „Toen heb ik de nacht ervoor geen oog dicht gedaan. Nu heb ik als een roos geslapen.” Anders dan in Parijs verloor Safina in Melbourne doordat ze werd overklast. „Dat is geen reden voor paniek: vanaf morgen sta ik gewoon weer op de trainingsbaan.”