Schaker Karjakin wint toernooi in Wijk aan Zee

Schaker Sergej Karjakin heeft gisteren de 71ste editie van het prestigieuze Corus-toernooi in Wijk aan Zee op zijn naam gebracht. Hoewel bij de start van de dertiende ronde liefst zes schakers de eerste plaats deelden, hoefde Karjakin de eindoverwinning niet te delen. Zijn concurrenten leden namelijk allen puntenverlies in de slotronde.

De negentienjarige Oekraïner, die zijn ranking pas vorig jaar de magische grens van 2.700 elo-punten zag passeren, won in zijn laatste partij met zwart op fraaie wijze van zijn Cubaanse concurrent Leinier Dominguez. Het leverde Karjakin, die op de leeftijd van twaalf jaar en zeven maanden de jongste grootmeester ooit werd, de hoofdprijs van 10.000 euro op.

Behalve Dominguez faalden ook de andere kanshebbers. Drie medekoplopers kwamen niet verder dan remise, Magnus Carlsen verloor zelfs. De Noor ging gisteren de risico’s niet uit de weg tegen Wang Yue, maar trof de Chinees met de witte stukken in vorm. Carlsen moest zelfs verbeten zoeken naar een ontsnappingsroute voor remise maar slaagde ook daarin niet. Na de 67ste zet zag de jonge Noor zich gedwongen op te geven.

De Nederlander Jan Smeets deelde het punt met de Armeniër Levon Aronian, die voor de slotronde ook op de gedeelde eerste plaats stond. Smeets wilde Aronian wegens een eerdere denigrerende opmerking graag van de eindzege afhouden. Veel moeite kostte dat niet. Door zetherhaling werd al snel tot remise besloten. Daniël Stellwagen hield, met zwart, een andere lijstaanvoerder, Teimoer Radjabov, in bedwang. De Azerbeidzjaan ontbeerde de wil om te winnen en stemde na de 24ste zet in met het remisevoorstel van zijn tegenstander.

De Nederlandse deelnemers – met de laagste elo-rating van het deelnemersveld – konden terugzien op een geslaagd toernooi. Nationaal kampioen Smeets had tussen de elitespelers lang uitzicht op een score van 50 procent, maar werd in de slotfase van het toernooi alsnog getroffen door schaakmoeheid. Hij kwam uit op een puntentotaal van zes en deelde de achtste plaats met onder anderen zijn landgenoot Loek van Wely.

Stellwagen behaalde een half punt minder, maar verkeerde in het goede gezelschap van de Oekraïner Vassili Ivantsjoek en Alexander Morozevitsj. De Rus sloot op het laatste moment nog aan dankzij een zege op Ivantsjoek. Samen met Michael Adams eindigden ze met zijn vieren op de laatste plaats in Wijk aan Zee. Daar ontbraken dit jaar topspelers als de Indiase wereldkampioen Viswanathan Anand, de Rus Vladimir Kramnik en de Bulgaar Veselin Topalov. (ANP)