Riante voorsprong AZ op Ajax en FC Twente

In een weekeinde dat de concurrenten Ajax en FC Twente respectievelijk drie en twee punten verspeelden, werd AZ-trainer Louis van Gaal voorzichtig de vraag voorgelegd of hij tevreden was. Te meer daar de club uit Alkmaar gisteren eenvoudig op het Kasteel won van Sparta en weer geen tegentreffer incasseerde (0-2). Hierdoor groeide de marge tussen koploper AZ en de achtervolgers Ajax en FC Twente naar negen punten. Uiteraard was Van Gaal daar content over, maar het weekeinde kon naar eigen zeggen al niet meer kapot omdat zijn kleinzoon z’n zwemdiploma had gehaald. De trainer van de koploper wil nog niet praten over de kansen om landskampioen te worden. „Zowel met Ajax als FC Barcelona heb ik meegemaakt dat we zo’n voorsprong nog verspeelden”, aldus Van Gaal.

AZ liet in de eerste helft het initiatief aan Sparta. „Onze tegenstander was in de lucht sterker, daar hadden we wat problemen mee”, stelde Van Gaal vast. AZ toonde in de tweede helft aan dat het overwicht van Sparta in het eerste helft slechts schijn was. Het elftal van Louis van Gaal zette even aan en dat resulteerde meteen in kansen voor Mounir El Hamdaoui (schot naast) en Demy de Zeeuw, die doelman Cor Varkevisser vanaf vijftig meter bijna verraste. Na ruim een uur spelen tikte de Belg Maarten Martens de bal met een simpele voetbeweging naar zijn landgenoot Moussa Dembélé. De aanvaller toonde vervolgens aan het scoren nog niet verleerd te zijn (0-1). Dembélé kreeg van Van Gaal een kans in de basis, omdat Ari door een knieblessure ontbrak. El Hamdaoui voorkwam vijf minuten voor tijd dat AZ nog een hectische slotfase kreeg (0-2).

Het was zaterdag alweer voor de derde keer op rij dat Ajax een wedstrijd met tien man beëindigde. Thomas Vermaelen liep in het thuisduel met SC Heerenveen in de 47ste minuut de doorgebroken Roy Beerens tegen de grond. Arbiter Roelof Luinge, die Danijel Pranjic voor rust een strafschop had kunnen geven, trok de rode kaart. Twaalf minuten later schonk Pranjic de Friezen de zege. Het ontbeerde Ajax aan vernuft en kwaliteit om de defensie van Heerenveen uit elkaar te spelen.

FC Twente bleef thuis tegen FC Utrecht steken op 0-0. Twente voetbalde matig, maar kreeg desondanks nog een aantal goede kansen om te winnen.