Retour Den Haag-Brussel

Alweer leeg? Worstkeesscenario Kroese, Yvonne;Hasselt, Reinoud van

CDA op zoek naar goed onderwerp

Als er één partij is die zich niet zo druk hoeft te maken over opiniepeilingen dan is het het CDA wel. Na de moeilijke jaren negentig heeft de partij een stevige, stabiele achterban. Of toch niet? Opiniepeiler Maurice de Hond ziet het CDA inzakken: als er nu verkiezingen zouden zijn, gaan 13 van de 41 zetels verloren.

Het gaat dus even wat minder met het CDA. De partij heeft niet echt een onderwerp waarmee ze zich kan profileren. De economische crisis is helemaal voor PvdA-leider Wouter Bos.

Er is de laatste weken wel veel media-aandacht voor één zaak, maar die is voor het CDA en haar leider niet echt prettig: de Irak-kwestie. Jan Peter Balkenende staat onder groeiende druk, niet in de laatste plaats in eigen kring. Diverse oud-bewindslieden verklaarden dat hij een onderzoek moet toestaan of anderszins opening van zaken moet geven.

Balkenende laat graag blijken dat hij druk is met belangrijker zaken (de crisis), maar vrijdag op zijn persconferentie werd hij, na een inleiding van zes minuten, bijna de volle twintig minuten over ‘Irak’ en een mogelijk parlementair onderzoek bevraagd.

De lastige Irak-kwestie lijkt niet meer zomaar over te waaien. Ook niet na de meest recente ontwikkelingen. Gelukkig voor het CDA is er ook een andere peiling. Op de politiekebarometer.nl is het CDA keurig de grootste partij met 35 zetels. (HS)

Rita Verdonk mag eindelijk uitpraten

Het was goed dat ze eindelijk haar zinnen eens mocht afmaken, zei Rita Verdonk. En dat ze toch kritisch was behandeld. Ze was als gast uitgenodigd bij het EO-radioprogramma Dit is de Dag. Dat deed een „journalistiek radio-experiment” om te kijken hoe rechts-populistische radio zou klinken. Aanleiding: de oprichting van de populistische omroep PopNed.

De kritiek op Verdonk kwam overigens vooral van PvdA-politicus Robbert Baruch. Het waren voornamelijk pogingen tot kritiek, want Baruch werd door duo-presentator en ex-LPF’er Joost Eerdmans vakkundig de mond gesnoerd. Om na het vertrek van Verdonk van de andere duo-presentator Andries Knevel te horen te krijgen dat hij er zo doorheen had getetterd.

Simon Rozendaal, columnist van Elsevier, legde in het programma de problemen van ‘linkse’ journalisten uit: „Ze zijn vaak zo onintelligent, ongeïnformeerd, en onkritisch.” Een heerlijk geluid, vond Verdonk.

Als PopNed ooit mag gaan uitzenden (de teller staat nu op 3.288 leden), is het nog maar de vraag of Verdonk dan nog als politicus te interviewen is. Opiniepeilers kunnen het volk namens wie de politica zegt te spreken de laatste tijd maar moeilijk bereiken: Verdonk is in de laatste peiling gedaald tot twee zetels. Gelukkig voor de populistische radio is Geert Wilders en zijn PVV er nog, met 23 virtuele zetels. (DS)

Genoeg puntjes voor bij het dessert

Wéér ontmoet premier Balkenende een nieuwe collega uit België, de derde in ruim een jaar. Eerst was er Guy Verhofstadt, toen Yves Leterme. En morgen komt Herman Van Rompuy, ruim een maand ‘eerste minister’ van België, op kennismakingsbezoek in het Catshuis. Niet dat de Belgen de enigen zijn met regeringen die de termijn niet volmaken. Balkenende zelf leidt immers ook al zijn vierde regering. Op de agenda onder andere: „actuele EU-dossiers”. De afgelopen weken was in Brussel het gerucht te horen dat Balkenende wel voorzitter zou willen worden van de Europese Commissie, een gerucht dat de premier ontkende. Maar daarmee is het verhaal niet de wereld uit. Over dit soort zaken praat men immers niet in het openbaar. Bovendien komt er nóg een interessante functie aan: die van voorzitter van de Europese Raad, het overleg van regeringsleiders. De Europese christen-democraten zullen minstens één van die banen claimen. Balkenende en zijn gast Van Rompuy zijn allebei lid van de club van Europese christen-democraten. Kortom, mooi puntje voor bij het dessert. Al is het niet zonder risico om over zo’n gevoelig onderwerp te beginnen, zelfs onder vrienden. Je weet immers nooit of er over een half jaar niet weer een nieuwe premier is met wie je zaken moet doen. (JvdK)

Bijdragen: Jeroen van der Kris, Herman Staal en Derk Stokmans