Oppositie en regering Zimbabwe samen

rotterdam. Oppositie en regering van Zimbabwe hebben na maandenlange, felle onderhandelingen gezegd te gaan samenwerken. De druk werd te groot. Voor regeringspartij Zanu-PF van president Robert Mugabe, maar vooral voor oppositiepartij MDC. De ingestorte economie, muitende militairen en meer dan drieduizend doden door cholera bezorgden beide partijen en hun aanhang steeds meer problemen. Maar de MDC had minder te kiezen. De Zimbabwaanse oppositie kondigde vrijdag, tot veler verrassing, aan alsnog de eerder beloofde coalitie met Zanu-PF te vormen. ”We zijn ondubbelzinnig. We stappen in deze regering”, zei MDC-leider Morgan Tsvangirai na een bijeenkomst van de partijtop. Tsvangirai zal op 11 februari beëdigd worden als premier onder president Mugabe, de nieuwe regering wordt op 13 februari geïnstalleerd. 15 september vorig jaar tekenden de partijen hun akkoord voor een coalitie. Robert Mugabe mocht president blijven, ondanks de fraude en het geweld waarmee hij zich voor een vijfde keer had laten kiezen. In ruil zou Tsvangirai premier worden en de oppositie een eerlijk aandeel in de ministersposten krijgen. Het akkoord werd niet uitgevoerd. Zanu-PF zei dat de MDC steeds meer eisen stelde, maar het was vooral de regeringspartij die weigerde macht uit handen te geven. Het geweld tegen oppositieactivisten nam ook weer toe.