Noord-Korea dreigt Zuid-Korea met oorlog

seoul. Noord-Korea heeft gisteren gewaarschuwd dat het ”confronterende beleid” dat Zuid-Korea voert een oorlog zou kunnen uitlokken. Het dreigement komt twee dagen nadat Noord-Korea besloot alle vredesafspraken met Zuid-Korea in de wind te slaan. De relatie tussen de twee Korea`s is gespannen sinds de conservatieve president Lee Myung-bak een jaar geleden aantrad in Seoul. De president staat een harde lijn voor met Noord-Korea. Volgens Rodong Sinmun, een Noord-Koreaanse krant, kan de spanning leiden tot ”een onafwendbaar militair conflict en oorlog”. De spanning liep afgelopen vrijdag op toen Noord-Korea het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea en alle andere vredesafspraken verwierp. ”Het beleid van confrontatie van de Zuid-Koreaanse overheid is de bron van militaire conflicten en oorlog tussen de beide Korea`s”, aldus een regeringsverklaring. Noord-Korea heeft de regering van Lee beschuldigd beide landen tot de rand van oorlog te hebben gebracht. Een beschuldiging die Zuid-Korea ontkent. Volgens een functionaris van het Zuid-Koreaanse minister van Defensie blijft de Zuid-Koreaanse marine paraat. Tot nu toe zijn er geen ongewone bewegingen waargenomen van het Noord-Koreaanse leger. Formeel gesproken zijn beide Korea`s al in oorlog sinds hun driejarig conflict eindigde in 1953 met een wapenstilstand. Het schiereiland blijft verdeeld door een zwaarbewaakte grens, met aan beide zijden tienduizenden troepen.