Kwakkelweer

Winterse perikelen, vooral in Engeland, werden veroorzaakt door een bel koude lucht die het afgelopen weekeinde over ons land via de Noordzee naar de Britse eilanden trok. Achter de storing klaart het de komende nacht met afnemende zuidoostenwinden hier en daar wat op en daalt het kwik tot rond het vriespunt. De grond is nog koud, lokaal kan gladheid voorkomen door bevriezing van natte weggedeelten.

Morgen trekt een zwakke storing van zuidwest naar noordoost over ons land. Die veroorzaakt veel bewolking waaruit lokaal een spat regen kan vallen. De neerslaghoeveelheden blijven beperkt. Doordat de naar zuid draaiende wind duidelijk een stuk minder sterk is dan de afgelopen dagen en het kwik in de middag oploopt naar waarden tussen 3 en 6 graden, voelt het minder koud aan.

In de nacht naar woensdag klaart het op en gaat het op veel plaatsen toch weer vriezen. Lokaal kan een mistbank ontstaan. Na het optrekken van de mist komt er woensdag vooral in het westen van het land ruimte voor de zon en wordt het bij weinig wind 4 graden.

Donderdag en vrijdag is er weer veel bewolking waaruit lokaal een spatje regen zou kunnen vallen. Onder de wolken blijft het kwik dan ook ’s nachts boven nul. Overdag wordt het door de aanvoer van zachtere lucht gemiddeld 6 à 7 graden.