Jan Bos voelt dat hij nog beter kan

Schaatser Jan Bos werd gisteren in Erfurt derde op de 1.000 meter en plaatste zich voor de WK afstanden.

Precies op het moment dat het moest, bij wereldbekerwedstrijden in Erfurt, schaatste Jan Bos (33) zijn beste 1.000 meter van het seizoen tot nu toe. De tweevoudig winnaar van olympisch zilver (1998 en 2002) op de kilometer werd achter Shani Davis en Denny Morrison derde in 1.09,03. Als beste Nederlander plaatste hij zich na een tegenvallend voorseizoen alsnog voor de WK afstanden, half maart in Vancouver.

Had u dit zelf nog verwacht?

Jan Bos: „Ik wist wel dat het mogelijk was. We zijn dit seizoen begonnen met een nieuwe ploeg, dat liep niet vlekkeloos. De wereldbekerwedstrijden in Azië heb ik bewust laten lopen. De bedoeling was om het tweede deel van het seizoen hard te rijden en dit was de enige mogelijkheid om me nog te plaatsen voor de WK afstanden. Op zulke momenten kan ik mezelf zoveel druk opleggen, dat ik hard rijd.”

Direct na de race leek u ontevreden.

„Ik verprutste de laatste binnenbocht en dacht: hierdoor zal ik het toch niet laten liggen? Ik moest afwachten wat de anderen reden, maar uiteindelijk bleek het snel genoeg.”

Kan het nog sneller?

„De race van gisteren was van een aardig niveau, maar nog niet wat ik kan. Ik reed ongeveer mijn beste slotronde ooit: 26,5. Mijn fitheid is dus goed. Maar ik kan me nog verbeteren op de eerste 600 meter. De komende drie weken ga ik heel hard trainen op de pure topsnelheid.”

En volgend jaar Beorn Nijenhuis, die weg lijkt te mogen bij TVM, als ploeggenoot?

„Een sprinter erbij zou welkom zijn. Maar ik kan dat wel willen, mijn sponsor Hofmeier moet het ook willen en kunnen.”

    • Maarten Scholten