Israëlische aanvallen na raketten

Israël heeft gisteravond een aanval uitgevoerd op een bureau van de veiligheidsdienst van de radicaal-islamitische Hamas-beweging in de Gaza-strook. Het Israëlische leger bombardeerde ook tunnels op de grens van de Gazastrook en Egypte. Of er bij de aanval slachtoffers zijn gevallen was bij sluiting van deze krant nog niet bekend.

De Israëlische premier Ehud Olmert dreigde gisteren met een „hard en disproportioneel” antwoord als beschietingen van Zuid-Israël vanuit Gaza niet zouden ophouden. Olmert reageerde op raket-en mortieraanvallen op Israël waarbij gistermiddag drie gewonden vielen.

Het geweld stelt het inofficiële bestand tussen Israël en Hamas op de proef. Dit bestand houdt sinds 18 januari grotendeels stand, ondanks enkele militaire acties van beide zijden. Olmert zei gisteren dat Israël het niet meer zal accepteren dat er regelmatig op het land wordt geschoten vanuit Gaza.

Niet Hamas, dat de macht uitoefent in de Gazastrook, maar kleinere radicale Palestijnse groeperingen eisten de verantwoordelijkheid op voor de beschietingen vanuit Gaza. Een hervatting van het grootschalige Israëlische grondoffensief van vorige maand is volgens bronnen in het Israëlische leger onwaarschijnlijk, maar er wordt rekening gehouden met nieuwe bombardementen.

Israël houdt op 10 februari verkiezingen, hetgeen de onderlinge verhoudingen binnen de regeringscoalitie onder druk zet. De ministers Tzipi Livni (Buitenlandse Zaken) en Ehud Barak (Defensie) zijn beiden kandidaat om Olmert op te volgen. Livni en Barak waren het gisteren openlijk oneens over onderhandelingen met Hamas. Livni is tegen iedere vorm van akkoord met Hamas, omdat dat de beweging „legitimiteit” zou verschaffen. Maar Barak laat ruimte voor een bemiddelingsrol van Egypte in het bereiken van een duurzaam bestand met Hamas.

Hamas is momenteel in overleg met Egypte over een duurzaam staakt-het-vuren met de Israëliërs. De beweging eist dat Jeruzalem de huidige blokkade van de Gazastrook opheft. (AP, AFP, Reuters)