Israël: elke aanval Hamas wordt hard afgestraft

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft gisteren gewaarschuwd dat Israël „ op disproportionele wijze” zal reageren op Palestijnse raketbeschietingen uit de Gazastrook.

De Israëlische luchtmacht voerde gisteren en vandaag weer aanvallen uit op doelen in de Gazastrook nadat drie Israëliërs waren gewond bij raket- en mortieraanvallen door Hamas.

Israël lanceerde 27 december een offensief van 22 dagen om een einde te maken aan de raketbeschietingen. Daarbij werden circa 1.300 Palestijnen gedood, onder wie honderden burgers.

Vrij snel nadat Israël en Hamas 18 januari elk afzonderlijk een staakt-het-vuren hadden afgekondigd, startten van beide zijden bestandsschendingen. De Israëlische ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie, Tzipi Livni en Ehud Barak, verzekerden gisteren eveneens dat elke Palestijnse beschieting zal worden afgestraft. Livni heeft volgens Israëlische radiostations gezegd zo nodig een nieuw offensief te lanceren. Hamasleiders hebben dergelijke dreigementen in verband gebracht met de Israëlische parlementsverkiezingen op 10 februari, waaraan Barak en Livni als leiders van respectievelijk de Arbeidspartij en Kadima deelnemen.

Egyptische bemiddelaars spannen zich in de wankele gevechtspauze tot een duurzaam bestand om te vormen. Hamas herhaalde vandaag dat het bereid is tot een bestand van een jaar met Israël mits de grenzen van de Gazastrook weer open gaan die Israël en Egypte sinds midden 2007 gesloten houden om de positie van het Hamasbewind te ondermijnen.

Het bestand van zes maanden dat in december afliep voorzag eveneens in geleidelijke opening van de grensposten. Hamas zei dat bestand indertijd niet te willen verlengen omdat Israël onder verwijzing naar veiligheidsoverwegingen de grenzen nauwelijks had heropend. Israëlische leiders hebben de afgelopen week enkele malen verklaard alleen de grenzen te willen openen als een in 2006 door Hamas ontvoerde Israëlische militair vrijkomt. Dat heeft Hamas weer van de hand gewezen.

Volgens de Britse ex-premier Tony Blair is het belangrijk dat Hamas wordt betrokken bij het vredesproces in het Midden-Oosten. Maar, zei Blair in een vrijdag gepubliceerd vraaggesprek met de Britse Times, „dat kan alleen worden gedaan als Hamas bereid dat te doen op de juiste voorwaarden”. (Reuters, AP, AFP)