Grote aanslag op politie in Uruzgan

Een zelfmoordaanslag in Uruzgan heeft vandaag aan 21 politieagenten het leven gekost. Zeker twintig anderen raakten gewond, meldde Juma Gul, de politiecommissaris van de Afghaanse provincie. De Talibaan hebben de aanslag opgeëist.

De dader droeg een politie-uniform en kon zo het opleidingscentrum voor de politie in de provinciehoofdstad Tarin Kowt binnenkomen. Het is een beproefde tactiek van de Talibaan. Vorig jaar zijn in Afghanistan bij aanvallen van de opstandelingen zo’n 870 politieagenten gedood, het jaar ervoor meer dan 900. De aanslag van vandaag is de zwaarste op de Afghaanse politie in maanden.

De aanslag had plaats op het moment dat in de Nederlandse basis Kamp Holland, nog geen kilometer van de buitenwijken van Tarin Kowt, een nieuwe commandant aantrad. Brigadegeneraal Tom Middendorp nam daar het bevel over de NAVO-militairen over van kolonel Kees Matthijssen, die de troepen een half jaar heeft geleid. Het hoofd van de civiele vertegenwoordiging, Peter Mollema, werd tegelijkertijd vervangen, door Joep Wijnands. Hij gaat werken aan verbetering van het Afghaanse bestuur en aan de wederopbouw. Een van de voornemens van de nieuwe leiding is om de samenwerking met het Afghaanse leger en de politie te versterken.

De gouverneur van Uruzgan, Asadullah Hamdam, en de Nederlandse commandant van de NAVO-troepen in Zuid-Afghanistan, Mart de Kruif, waren bij de ceremonie aanwezig, meldde een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag. De explosie was te horen op de militaire basis, maar Defensie vermoedt geen verband met de commando- overdracht, omdat „de aanslag niet gebeurde op de weg die Hamdam aflegt tussen het gouverneursgebouw en Kamp Holland”, aldus de woordvoerder. Acht gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis op de basis.

De Talibaanwoordvoerder die de aanslag telefonisch opeiste bij internationale persbureaus kondigde aan dat de Talibaan zullen doorgaan met bomaanslagen tegen Afghaanse overheidsfunctionarissen en buitenlandse militairen. In Deh Rawood, waar Nederlandse militairen een kleinere basis bemannen, heeft het Afghaanse leger vandaag drie mannen met bomgordels gearresteerd, meldde het Afghaanse ministerie van Defensie. Zij zouden zelfmoordaanslagen hebben willen plegen in Uruzgan. (AP, Reuters, AFP, BBC)