Geloof in bloedgroepen

Zeg me uw bloedgroep, en ik vertel u wie u bent. Zo kijken veel Japanners naar elkaars bloedgroep. Bij het vinden van een baan of van een partner, speelt het bloed steeds vaker een doorslaggevende rol. Veel Japanners zijn overtuigd van de samenhang tussen persoonlijkheidskenmerken en bloedgroepen. Boeken over dit onderwerp stonden het afgelopen jaar op de eerste vier plaatsen in de bestsellerslijst. Hoezeer vanuit de medische wetenschap het tegendeel wordt aangetoond, het geloof dat de bloedgroep alles verraadt over iemands persoonlijkheid is niet uit te roeien. Volgens dit populaire geloof zijn mensen met bloedgroep A „gevoelige perfectionisten, maar overbezorgd”. Bloedgroep B wil zeggen „vrolijk maar excentriek en egoïstisch”. Mensen met type O zijn „nieuwsgierig en genereus maar koppig” en degenen met bloedgroep AB in de aderen zijn „artistiek maar mysterieus en onvoorspelbaar”.

Premier Taro Aso hoopt nu politiek munt te slaan uit de bloedgroepencultus. Hij heeft de zijne op zijn website onthuld: Aso is een A. (AP)