FARC-rebellen Colombia laten vier gijzelaars vrij

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft gisteren vier gijzelaars vrijgelaten. De vier (drie politieagenten en één militair) werden door het Internationale Rode Kruis met een Braziliaanse legerhelikopter opgehaald uit een gebied dat door de rebellen wordt beheerst.

Bijna was de operatie misgelopen, volgens een journalist die met de missie meereisde. Colombiaanse militaire vliegtuigen die rondjes vlogen boven het gebied zouden grote nervositeit hebben veroorzaakt, bij de FARC en bij de vertegenwoordigers van het Rode Kruis. Regeringsonderhandelaar Restrepo noemde dit verhaal ongegrond. Hij zei dat de autoriteiten zich hadden gehouden aan de afspraken met het Rode Kruis.

De vier gijzelaars werden sinds 2007 vastgehouden. Ze maken deel uit van een groep van zes, die de rebellen in december beloofden vrij te laten als gebaar van goede wil. Vrijlating van de andere twee, een oud-gouverneur (gegijzeld sinds 2001) en een voormalige parlementariër (gegijzeld sinds 2002), wordt ook deze week verwacht.

Bij de onderhandelingen over deze en andere vrijlatingen heeft de linkse senator Piedad Córdoba steeds een belangrijke rol gespeeld. Maar president Uribe zei vannacht dat hij voortaan alleen nog bemiddeling zal toestaan van het Rode Kruis.

De FARC had juist geëist dat Córdoba de commissie zou leiden waaraan de gijzelaars worden overgedragen. Als alleen het Rode Kruis in die commissie overblijft, zo is de vrees onder familieleden van gijzelaars, dan zullen de rebellen mogelijk afzien van nieuwe vrijlatingen.

De FARC houdt nog enkele honderden gijzelaars vast. (AP, AFP)