Eerste lesbische leider ter wereld

IJsland heeft de eerste openlijk lesbische premier in de wereld. Johanna Sigurdardottir (66), een sociaal-democraat, werd gisteren benoemd tot interim-premier nadat de conservatieve premier Geir Haarde vorige week opstapte vanwege de economische crisis. Sigurdardottir kondigde aan het impopulaire hoofd van de IJslandse nationale bank te zullen vervangen en gezinnen en bedrijven te hulp te schieten. In mei vinden verkiezingen plaats. Homo-organisaties zijn verheugd over de benoeming van Sigurdardottir. Juris Lavrikovs, woordvoerder voor de homo-organisatie ILGA-Europe, spreekt over een „historische stap”. „Sigurdardottir is gekozen op basis van haar verdiensten en haar seksuele voorkeur heeft daarbij geen obstakel gevormd.” In 2002 was een openlijk homoseksuele, mannelijke politicus, Per-Kristian Foss, al eens een paar dagen waarnemend premier van Noorwegen. (BBC, AFP, NRC)