Een stukkie in zijn hart doet pijn

De zege op zijn nieuwe club Feyenoord bezorgt Mario Been een ambivalent gevoel.

De huidige trainer van NEC voert al gesprekken over volgend seizoen in de Kuip.

Trainer Mario Been wilde gistermiddag nog even herhalen dat hij tot het einde van het seizoen voor honderd procent met NEC bezig zal zijn. Maar de nieuwe trainer van Feyenoord had slechts een klein zetje nodig voor een steunbetuiging aan de diep gevallen volksclub uit Rotterdam-Zuid. „Het is behoorlijk dubbel allemaal”, bekende Been na de op voorhand beladen competitiewedstrijd tussen NEC en Feyenoord (1-0). „Een klein, rood-wit stukkie in mijn hart doet veel pijn.”

Been tekende afgelopen week een driejarig contract bij de club die hij eerder als speler en assistent-trainer diende. De NEC-trainer noemt zichzelf een kind van Feyenoord, woont in Barendrecht niet ver van de Kuip en bezoekt thuiswedstrijden van de huidige nummer twaalf van de eredivisie wanneer hij kan. Met pijn in het hart zag hij hoe de club na het ontslag van trainer Gertjan Verbeek implodeerde. Technisch directeur Peter Bosz en clubicoon en assistent-trainer Wim Jansen vertrokken, de spelersgroep werd bekritiseerd door de eigen aanhang en de ploeg behaalde dit kalenderjaar nog geen zege.

Voor Been moet het vanuit Nijmegen een merkwaardig contrast zijn. Met zijn huidige werkgever staat hij achtste, goed voor de play-offs om deelname aan de UEFA Cup. NEC treedt met afgeschreven Feyenoorders als doelman Gabor Babos, verdediger Youssef El-Akchaoui en middenvelder Lorenzo Davids op 18 februari aan tegen Hamburger SV. De ploeg van trainer Martin Jol versloeg vrijdagavond nog de Duitse kampioen Bayern München en staat derde. Dankzij de door Been geleide opmars is de club in trek bij talentvolle spelers. Zo debuteerde gisteren de van koploper AZ gehuurde verdediger Milano Koenders.

Been stelde na afloop dat hij niet in de positie is om over Feyenoord te oordelen. „Maar de ploeg mag zeker omhoog blijven kijken”, zei hij toch. „Ze hebben genoeg kwaliteit, vooral voor de bal. Achterin zijn er problemen. Feyenoord heeft gewoon een overwinning nodig voor het vertrouwen. Dan komen de krachten snel terug. Ik vind het erg dat Feyenoord nu zo laag staat en hier met lege handen weggaat.”

Been, die op 1 juli officieel begint in de Kuip, is al bezig met de invulling van de technische staf voor volgend seizoen. Deze week praat hij al bij met interim-trainer Leon Vlemmings, zijn toekomstige rechterhand. Op het lijstje van andere mogelijke assistenten prijkt onder andere de naam van oud-speler Pierre van Hooijdonk, de spits die Feyenoord in 2002 door zijn inbreng de UEFA Cup bezorgde. Been: „Want laat duidelijk zijn dat het niet de Mario Been Show wordt. We gaan het met z’n allen doen. Ik ben TiTaTovenaar niet.”

Feyenoord werd gisteren op het harde veld van De Goffert opnieuw gehinderd door blessures. Verdedigers Tim de Cler en Theo Lucius waren afgelopen week al afgevallen en in de warming-up bleek ook aanvoerder Giovanni van Bronckhorst niet voldoende hersteld. André Bahia was ook afwezig, in verband met droeve familieomstandigheden. De tieners Norichio Nieveld en Kelvin Leerdam maakten daardoor hun debuut in het basiselftal. Lichtpunt was het invallen van de van een blessure herstelde spits Jon Dahl Tomasson.

Met de mutaties bleek de verdediging van Feyenoord nog kwetsbaarder dan in de afgelopen weken. NEC-aanvallers Dennis Rommedahl, Jhon van Beukering en Rachid Bouaouzan stichtten de eerste helft voortdurend gevaar rond het strafschopgebied van de ploeg van Vlemmings, maar gek genoeg wist de thuisploeg voor rust niet te scoren. Illustratief was een rommelige situatie waarbij Van Beukering en middenvelder Lasse Schöne drie kansen kregen op een doelpunt en waarbij doelman Henk Timmer en Leerdam dat ternauwernood wisten te voorkomen.

Na rust toonde NEC zich minder aanvalslustig en kreeg juist Feyenoord mogelijkheden op de openingstreffer. Diego Biseswar, Roy Makaay en Andwelé Slory faalden echter in het zicht van keeper Babos. Ruim in de blessuretijd, toen een deel van de Nijmeegse aanhang het stadion al had verlaten, kopte debutant Koenders de bal uit een vrije trap achter de mistastende doelman Timmer. Voor Feyenoord was het de zeventiende nederlaag van dit seizoen, dat nu al het slechtste in de clubgeschiedenis is.

Vlemmings toonde zich na afloop bewonderenswaardig opgewekt voor een trainer wiens ploeg intussen twee punten verwijderd is van de nacompetitie. „We hebben nog zoveel wedstrijden te spelen”, zei de voormalige trainer van FC Eindhoven. „Ik ben er van overtuigd dat het goed komt. Ik sta met twee voeten in de klei. Het is zoals het is en we moeten blijven werken vanuit deze situatie. Dat hebben we tegen NEC ook gedaan, maar we hebben jammerlijk verloren.”

    • Michiel Dekker