Chinese commissaris Fortis neemt ontslag

Louis Cheung, commissaris van de Chinese verzekeraar Ping An in de Fortis Holding, heeft gisteren onverwacht ontslag genomen. Dat meldde Fortis gisteren.

Volgens Stefan Odeurs, advocaat van Ping An, is de reden van praktische aard. „Het mandaat van Cheung nam teveel tijd in beslag. Hij zal vervangen worden.” Het Chinese concern – met 4,81 procent de grootste aandeelhouder in Fortis – zou zich volgens ingewijden onvoldoende betrokken hebben gevoeld bij de jongste onderhandelingen tussen Fortis, de Belgische staat en de Franse bank BNP Paribas.

Die kwamen vrijdag overeen om 90 procent van de verzekeringstak van Fortis in de holding te integreren, om het concern meer waarde te geven. Op 11 februari moet hierover en over de andere verkooptransacties van Fortis gestemd worden door de aandeelhouders.

Ping An kan met zijn 125 miljoen Fortis-aandelen de stemming aanzienlijk beïnvloeden. Bij eerdere bijeenkomsten waren die goed voor ruim een vijfde van de aanwezige stemmen. Odeurs zegt dat Ping An een „aantal concrete vragen” heeft voorgelegd aan de Belgische regering en daarop nog steeds geen antwoord heeft ontvangen. „We zullen niet dogmatisch stemmen. Afhankelijk van het antwoord op die vragen zullen we onze positie bepalen.”

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zei vanmorgen verrast te zijn door het plotse aftreden. „Wij waren destijds al tegen de benoeming van Cheung omdat het niet goed is dat een grote aandeelhouder op zo’n manier een zetel in het bestuur koopt. Dat hij nu weggaat, zo kort voor de bijzondere aandeelhoudersvergadering, is onverwacht”, zegt VEB-directeur Jan-Maarten Slagter in een reactie.

Het aandeel Fortis, waarin de handel vandaag werd hervat, steeg vanmorgen met ruim 14 procent en stond rond het middaguur op 1,70 euro. De intrinsieke waarde van de holding wordt door Fortis geraamd op 2,58 euro per aandeel.

Ook Andrew Spencer Doman, die door Ping An was voorgedragen als commissaris, heeft zijn kandidatuur „omwille van professionele redenen” ingetrokken. De andere persoon die Ping An naar voren schoof, ex-Fortis-bestuurder Jozef De Mey, blijft naar eigen zeggen kandidaat.