boekberichten

Uitgevers vergaten kanshebbers voor Librisprijs in te sturen

Rotterdam. Diverse literaire uitgeverijen hebben kanshebbers voor de Libris Literatuurprijs 2009 per abuis niet ingezonden, constateert Boekblad. Meerdere auteurs lijken nu geen kans te maken op de prestigieuze onderscheiding. Nadat er klachten waren te horen over de longlist, kwam Boekblad erachter dat meerdere uitgeverijen tekort waren geschoten in het inzenden van hun boeken. Zo verzuimde Nieuw Amsterdam Land zonder Sarah van Hans Münstermann in te zenden. De Bezige Bij zond Ik Jan Cremer, derde boek en Nemen wij dan samen afscheid van de liefde van Paul Baeten Gronda niet in. De Arbeiderspers zond drie kanshebbers niet in, waaronder Via Cappello 23, de roman van Gouden Uil-genomineerde Christiaan Weijts. Patty Voorsmit, secretaris van de Libris Literatuur Prijs, kan nog niet zeggen of de boeken alsnog ingezonden mogen worden. (NRC)

Ook Silicon Valley zoekt ‘stadsdichter’

Rotterdam. Het Amerikaanse industriegebied Silicon Valley in Californië is op zoek naar zijn ‘stadsdichter’, zo meldt The Guardian. Het met 4.000 dollar gehonoreerde ambt moet het ‘poëziebewustzijn verhogen’ in de regio, waar velen hun brood verdienen in de computerindustrie. De laureaat wordt verzocht om ‘gedichten te creëren die de rijke en gevarieerde cultuur’ van het gebied herdenken. (DL)

‘Schaf het ambt van Poet Laureate af’

Rotterdam. De Britse dichteres Wendy Cope, die hoogst regelmatig als kandidaat wordt genoemd voor het ambt van nieuwe Poet Laureate, in Groot-Brittannië, meent dat de functie het best kan worden afgeschaft. In een artikel in de Royal Society of Literature Review zegt ze dat aan de rol van Poet Laureate, wiens taak het is om verzen te schrijven ter gelegenheid van plechtigheden, veel te hoge verwachtingen kleven. Bovendien stelt ze dat een goede dichter ook over publieke aangelegenheden kan schrijven zonder een officiële titel, meldt de BBC. Goede poëzie komt niet op bestelling, zo vindt Cope. En ze wijst daarbij met de vinger naar het ‘beschamend slechte gedicht’ dat voormalige Poet Laureate John Betjeman schreef ter gelegenheid van de geboorte van prinses Anne. De Britse regering hoopt in maart de nieuwe dichter des vaderlands bekend te maken. (DL)

Rechtszaak tegen roman over Schneider

Rotterdam. De erfgenamen van Magda Schneider, de moeder van de wereldberoemde actrice Romy Schneider, hebben een rechtszaak aangespannen tegen de roman Ende einer Nacht van de Duitse schrijver Olaf Kraemer, zo meldt Der Standard. De roman, die de onopgehelderde omstandigheden van de dood van Romy (1938-1982) onderzoekt, werd op de afgelopen Frankfurter Buchmesse met zwart gearceerde tekst gepresenteerd. De passages over het naziverleden van Romy’s moeder Magda Schneider hadden kwaad bloed gezet, en een rechter besliste dat deze fragmenten niet meer mochten worden gepubliceerd. Blumenbar Verlag tekende beroep aan. De zaak werd aangespannen door Horst Fehlhaber, de derde en laatste man van Magda Schneider die in 1996 stierf. Hij betwist dat Schneider een nauwe band had met Adolf Hitler, zoals in de roman wordt gesuggereerd. Er wordt onder meer beweerd dat Schneider als ‘Nazi-Schatz’ werd gezien. (HC)

M.m.v. Hans Cottyn en Dirk Leyman

Lees de volledige berichten op: papierenman.blogspot.com