Blutch is winnaar Frans stripfestival

De Franse tekenaar en scenarist Blutch heeft gisteren de Grote Prijs van de Franse stad Angoulème ontvangen. De prijs werd uitgereikt op de slotdag van het jaarlijkse stripfestival. De prijs voor het beste album ging dit jaar naar Pinocchio van striptekenaar Winshluss.

Het festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers, en is daarnaast een beurs, een soort Frankfurter Buchmesse voor het beeldverhaal. Een paar dagen geleden verwierf de Nederlandse uitgeverij Silvester er de rechten van Pinocchio.

Met Blutch (pseudoniem van Christian Hincker, 1967) heeft de jury gekozen voor een minder bekend lid van de nouvelle vague, een groep Franse tekenaars die sinds de jaren negentig het beeldverhaal heeft vernieuwd, en die verder bestaat uit onder meer Lewis Trondheim, David B. en Manu Larcenet. Van Blutch is vooralsnog maar één album in het Nederlands vertaald: Rapido Moderna (uitgeverij Dupuis).

De tentoonstelling rond het werk van Winshluss, pseudoniem van de Franse tekenaar Vincent Paronnaud (1970), vormde een van de hoogtepunten van het festival. Winshluss verwierf al enige bekendheid toen hij enkele jaren terug samen met Marjane Satrapi de verfilming van Satrapi’s stripreeks Persepolis maakte.

De regisseurs Steven Spielberg en Peter Jackson waren – verkleed als Jansen en Janssen – aanwezig om hun Kuifje-verfilmingen, waarvan de eerste in 2011 moet verschijnen, toe te lichten. De rol van Kuifje zal worden vertolkt door Jamie Bell (bekend van Billy Elliot), Andy Serkis (die Gollem speelde in de Lord of the Rings-triologie) is kapitein Haddock.

    • Ward Wijndelts