Klimaat

Australië wordt wel heel warm

Op zoek naar verkoeling in Melbourne (Foto Reuters)

Op zoek naar verkoeling in Melbourne (Foto Reuters)Op zoek naar verkoeling in Melbourne (Foto Reuters)

De inwoners van Melbourne kunnen even bijkomen. Gisteren is de temperatuur gedaald tot iets meer dan 35 graden Celcius. Dat is een verlichting na bijna een week waarin het in het zuid-oosten van Australië warmer was dan 40 graden.

Er zijn volgens The Australian waarschijnlijk meer dan dertig mensen omgekomen door de extreme hitte. Een half miljoen huishoudens en bedrijven kwamen zonder stroom te zitten. En bij bosbranden zijn zeker 29 huizen verwoest.

De vraag is of Australië het slachtoffer is van klimaatverandering. Minister van Milieu Penny Wong denkt van wel, zoals blijkt uit dit bericht in The Canberra Times. Interessant zijn ook de reacties op de berichten, variërend van zie-je-wel tot is-ze-gek-geworden.

Slachtoffers van een bosbrand bij melbourne (Foto AFP)

Slachtoffers van een bosbrand bij melbourne (Foto AFP)Slachtoffers van een bosbrand bij melbourne (Foto AFP)

Klimaatverandering is nog steeds een hot issue in Australië. De vorige regering wilde er niets van weten en steunde president Bush in zijn afwijzing van het Kyoto-protocol. Maar de sociaal-democraat Kevin Rudd begon zijn premierschap vorig jaar met de ratificatie van het protocol. En in december kwam hij met een eigen klimaatplan. Daarover is politiek het laatste woord nog niet gesproken.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis