5 redenen voor een museumbezoek

1 Betoverende vrouwen

Groninger Museum, Museumeiland 1. Groningen. Di-zo 1-17u, vr tot 22u, t/m 3 mei.

Door zijn rijk gekleurde, geladen afbeeldingen van mooie vrouwen raakt de Britse kunstenaar John William Waterhouse (1849-1917) wereldberoemd. Uit Ovidius, Keats, Boccaccio, Shakespeare en Dante schildert hij vrouwen als Circe, Miranda, The lady of Shalott, Cleopatra, Lamia en Hylas and the Nymphs. Op een grote overzichtsexpositie met schilderijen en tekeningen in het Groninger Museum is te zien dat hij zich ook door de lossere tonen van het Frans impressionisme heeft laten inspireren.

2 Iris van Dongen

Stedelijk Museum, Hoogstraat 112-114, Schiedam. Di-zo 1-17u, t/m 10 mei.

Iris van Dongen (Tilburg, 1975) is een slangenbezweerder in de kunst, haar werk roept zachte klanken op, maar ook een vermoeden van sluipend gevaar. Ze maakt schilderachtige tekeningen die door vrouwen worden beheerst: monumentaal, veelkleurig en mysterieus. Met dubbele lagen pastel en houtskool over elkaar heen, roept Van Dongen in een duistere omgeving beeldschone heldinnen op. Het zouden zussen kunnen zijn, of godinnen uit de mythologie: eeuwig jong, mooi en sterk.

3 Juul Kraijer

Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen. Di-zo 11-17u, t/m 13 april.

In het Cobramuseum worden tekeningen, enkele sculpturen, foto’s en videowerken van Juul Kraijer (Assen, 1970) geëxposeerd. Kraijer maakt gevoelige en indringende tekeningen uitgevoerd in houtskool of pastel krijt op papier, in zoekende en tegelijk trefzekere fragiele lijnvoering. Vegen en gummen spelen een even grote rol als het tekenen zelf. Sporen van eerdere posities van ledematen blijven zichtbaar, en te zien is hoe het (vrouwelijk) lichaam zich heeft gevoegd naar de hand van de kunstenaar.

4 Stars of China

Museum Jan van der Togt. Dorpsstraat 50, Amstelveen. Wo-zo 13-17u, t/m 22 mrt.

De afgelopen jaren werden exposities georganiseerd van hedendaagse Chinese kunst, waarvan het ontstaan en de ontwikkeling gedurende de afgelopen decennia centraal stond. De overzichtsexpositie Chinese Stars - Past and Present in Museum Jan van der Togt legt de nadruk op hoe heden en verleden in de hedendaagse Chinese kunst met elkaar zijn verweven. Zo'n honderd hedendaagse werken worden gecombineerd met antieke sculpturen uit steen, hout of brons van de 8e eeuw v Chr. tot de 15de eeuw na Chr.

5 Christian Schad

Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u, t/m 10 mei.

Al tijdens zijn studiejaren in München komt Christian Schad (1894-1982) in contact met het expressionistische werk van Kokoschka en Kandinsky en in Zürich met het dadaïsme. In schilderijen uit deze periode, vooral café- of cabaretscènes, zijn ook kubistische invloeden te herkennen en in de jaren twintig maakt hij koele portretten van artiesten en aristocraten met een indringende, bijna hypnotiserende blik. Schad maakte ook Schadografieën, fotogrammen met objecten en teksten, speciaal belicht.