Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Springen zonder breuken

Game Skate 2
Game Skate 2

Dat het een enorme kick kan geven om met sneltreinvaart van een immens hoge springplank af te skaten, met een salto op een hekje te landen, daar met een skateboard overheen te schuren om vervolgens met een prachtige sprong op de openbare weg te belanden en net voor een aansnellende auto weg te glippen, dat snapt iedereen. Dat u voor die kick bewust het risico neemt op beenbreuken, hoofdletsel, schaafwonden en andere verwondingen, ligt minder voor de hand. Voor de voorzichtigere mens is er de skateboardsimulatie, waarbij die kick virtueel wordt nagebootst voor in de huiskamer.

Het was bij het eerste deel van Skate al prettig dat het nu eens niet draaide om het indrukken van allerlei ingewikkelde knoppencombinaties die qua gevoel niet correspondeerden met de actie op het scherm, maar dat het skateboard werd bestuurd met de analoge pookjes en de trekkers van de controller. Door de pookjes verschillende richtingen op te duwen, voert u diverse trucs en manoeuvres uit en met de trekkers kunt u onder meer in de lucht uw bord vastpakken. Het is voor niet ingevoerde spelers makkelijker om in te stappen en zorgt voor een prettig intuïtieve manier van spelen, waarbij u in plaats van alles stap voor stap uit uw hoofd te leren, tijdens het virtueel skaten gaandeweg van alles uitprobeert tot u een arsenaal aan trucs onder de knie hebt.

Skate 2 voegt aan het originele concept een paar veranderingen toe die het spelplezier vergroten. Het is nu mogelijk om van het skateboard af te stappen en voorwerpen te verplaatsen zodat u de omgeving waarin u aan het skaten bent naar eigen inzicht kunt veranderen. In de onlinevariant kunt u in de stad van de verhaalmodus op zoek naar uitdagingen die u aan wilt gaan. En het oplopen van de meest gruwelijke verwondingen is doel op zich, iets waarvoor u naar rato van de opgelopen schade betaald wordt en waarmee u zowel offline als online met anderen in competitie kunt gaan.

Het plezierigst is de modus waarin spelers in de huiskamer of op het web afwisselend skaten op hetzelfde parcours en elkaar trachten te imponeren met nieuwe trucs, hoge sprongen en duizelingwekkende bochten. Want uiteindelijk draait het natuurlijk om de stijlvolle acrobatiek waarmee u als skater de anderen aftroeft en om de adrenalinevolle actie die in dit spel bloedstollend in beeld wordt gebracht.