Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Boeren tegen afschaffen melkquotum

Een meerderheid van de boeren is tegen afschaffing van het melkquotum. Ze zijn het niet eens met het beleid dat Den haag en Brussel voeren – met instemming van de grootste boerenlobby, de Land- en Tuinbouw Organisatie.

Dat blijkt uit onderzoek dat de ‘dissidente’ organisatie van melkveehouders, de Dutch Dairymen Board, vandaag bekend maakt. Ruim tweederde van ruim 400 ondervraagde melkveehouders is het eens met de stelling dat er na 2015 een flexibel systeem van quota moet blijven bestaan om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Deze maand besloot de Europese Commissie tot subsidie van melkexport omdat de prijs is ingestort. Landbouwministers hadden juist in november vorig jaar besloten tot verruiming en uiteindelijke afschaffing in 2015 van de quotering. In het onderzoek zegt 60 procent van de boeren dat het extra quotum vooralsnog niet moet worden vrijgegeven.

„Boeren willen altijd meer melken, of de prijs nu goed is of slecht”, zegt Sieta van Keimpema, boerin in Friesland en voorzitter van de DDB. Er zou dus, aldus de DDB, een organisatie moeten komen die een oogje op de markt houdt en bij afnemende vraag boeren waarschuwt de productie in te tomen. Met 19.000 melkboeren in Nederland is het niet aan individuele boeren over te laten om de productie aan te passen aan de vraag, zegt Keimpema.

Volgende week stapt de DDB met de resultaten naar Den Haag, „want politici hebben geen idee wat er werkelijk onder de boeren leeft”, zegt Keimpema. „Ze praten alleen met mensen die het al met ze eens zijn. Het zijn kliekjes.”