Voorraad boekjes natuurtuin verbrand

De natuurtuin zoals hij er na de brand in de nacht van 13 op 14 december bij ligt. Op de bovenste foto in het midden de toen nog aanwezige schapenschuur. Londotuin
De natuurtuin zoals hij er na de brand in de nacht van 13 op 14 december bij ligt. Op de bovenste foto in het midden de toen nog aanwezige schapenschuur. Londotuin

Een half jaar geleden stond op deze pagina een stukje over de Londotuin in Leersum. Een mooie natuurtuin die eens een wetenschappelijk experiment naar natuurbeheer was. En nu bezoekers plezierde en schoolkinderen met bloemen en beestjes liet kennismaken. Bioloog en jaarlijkse maaier van de tuin Frans Keuchenius had een boekje gemaakt over het dierenleven in de tuin. De hele voorraad daarvan is vorige maand verbrand. Hij lag in de forse zwarte, net gerenoveerde schapenschuur die van de zomer nog zo passend op de foto stond.

Op de winterse foto is hij weg. Een klein graafmachientje schept net de laatste resten weg.

De schuur brandde in de nacht van 13 op 14 december tot de grond toe af. Vrijwel zeker brandstichting, gesticht in een stapel haardhout die buiten tegen de schuur lag. Niet alleen het boekje van Keuchenius, alle andere tuindocumentatie is ook weg, het schoollaboratorium, het lesmateriaal, waaronder opgezette dieren „die illegaal bleken te zijn, zei de politie me nog”, vertelt tuinvoorzitter Phine Dalmeijer van de vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum.

Staatsbosbeheer, de eigenaar die de schuur om niet aan de tuinvrijwilligers verhuurde, gaat herbouwen met hout uit eigen bossen. Het tuinonderhoud gebeurt voorlopig vanuit een net geplaatste helblauwe zeecontainer. Dalmeijer: „En inwoners van Leersum en Amerongen hebben ons al van alles aangeboden voor de herinrichting: natuurboeken, bekers, soepkoppen, ladders, meubilair, zelfs een chemisch toilet. Tuingereedschap hebben we nog niet veel. De gemeente helpt ook. Zelfs heeft iemand al opgezette dieren aangeboden, maar daar moet ik dan wel een vergunning voor regelen.”

Tekst en foto’s Wim Köhler