Test: Google Android G1 in de praktijk

De smartphone met Google’s open source besturingssysteem Android is beschikbaar in Nederland, na een eerdere introductie in 2008. Deze G1 telefoon is een toestel gebouwd door HTC en lijkt een combinatie van een iPhone en een Blackberry: een groot aanraakscherm, maar tegelijkertijd ook een volledig toetsenbord en een kleine trackball. Het Hebben-team is een paar

LastFm op G1 Android

LastFm op G1 AndroidLastFm op G1 Android

De smartphone met Google’s open source besturingssysteem Android is beschikbaar in Nederland, na een eerdere introductie in 2008. Deze G1 telefoon is een toestel gebouwd door HTC en lijkt een combinatie van een iPhone en een Blackberry: een groot aanraakscherm, maar tegelijkertijd ook een volledig toetsenbord en een kleine trackball.

Hoofdmenu van Android

Menu Menu

Het Hebben-team is een paar dagen met  het nieuwe T-Mobile toestel op pad. Als praktijktest van de Google G1 Android was dit gepland: in een rijdende auto  - op de passagiersstoel - een review tikken op het weblog, op dezelfde smartphone waar de review over gaat. Tenslotte koop je zo’n internetapparaat  om volwaardig te kunnen surfen.

Ti-ta-toetsenbord

Beginscherm in landschapmodus

Beginscherm in landschapmodusBeginscherm in landschapmodus

Maar helaas, dat was toch net iets te veel gevraagd. Het toetsenbord van de G1 is niet geschikt om er al te lang op te tikken. De spatiebalk is klein en de menuknoppen zitten in de weg. De browser kan ook niet goed overweg met de interactieve velden in blogsoftware van WordPress. Dezelfde test slaagde op de iPhone van Apple - ook geleverd door T-Mobile - wel.

Ingave van tekens is bij deze smartphone beperkt tot het toetsenbord in de landschapsmodus (‘liggend’). In de portretstand kun je niet typen op een virtueel toetsenbord. Dat betekent dat je voor elk wissewasje het keyboard uit moet klappen en het toestel draaien. Zelfs bij telefoongesprekken komt dat voor, bijvoorbeeld bij een automatisch telefoonmenu, waarbij je getallen moet invoeren. Het schijnt ook met het dialer-scherm te kunnen (zie reacties), maar dat verschijnt niet standaard in beeld.

Al met al behoorlijk onpraktisch, want bij een telefoon is de portetstand eenmaal logisch omdat je ‘m vaak in één hand houdt. Er schijnt een versie van Android aan te komen (CupCake) waarin wel een virtueel toetsenbord zit, maar dat duurt nog wel even. In de Amerikaanse reviews blijkt dit een vaak herhaalde klacht.

Bijna af

Market, de softwarewinkel Market, de softwarewinkel

Chique witte G1

Chique witte G1Chique witte G1

De G1 heeft meer ‘bijna af’-eigenschappen. Zo is de camera traag, heeft geen autofocus en er valt weinig in te stellen. De joystick, een klein knobbeltje onder het scherm, is niet nauwkeurig genoeg in vergelijking met de touchscreen-bediening. Handig om snel door de links op een webpagina te scrollen, maar ook hier ontbreekt vaak de nauwkeurigheid.
Laat je niet verleiden door het glossy plaatje van de witte G1-variant (links), want het ontwerp an sich verdient geen schoonheidsprijs. De G1 is een log toestel van 158 gram en de behuizing wordt warm als de chip moet werken. In landschapsmodus ligt het toestel niet lekker in de hand omdat je rechterhand over de onderkant van het toestel heen moet grijpen om te kunnen typen. Wel grappig is de bocht waarmee het keyboard uitklapt.

Kompas op G1

Kompas op G1Kompas op G1

Betere respons

En toch… vergeleken met andere HTC-toestellen op Windows Mobile is de G1 een stuk sneller en zekerder te besturen. De opstarttijden zijn korter, de respons van de aanraakbediening is beter. Het scherm heeft een goede resolutie en de browser is bijna net zo goed als Safari of Opera Mini. En een mooie integratie van Gmail, waarmee je mail, contacten en kalender automatisch synchroniseert. Synchronisatie met Outlook vergt overigens wel wat extra aandacht.

Software

Het bureaublad van de G1 is vrij in te vullen met snelkoppelingen naar programma’s. Die moet je grotendeels zelf downloaden, want de telefoon wordt geleverd met karige software. Zo moet je zelf een videospeler downloaden en installeren. Dat is overigens zo gepiept met Market, de softwarewinkel van Android. Vergeleken met de AppStore van Apple is daar nog niet veel soeps te vinden, maar dat is een kwestie van wachten op ontwikkelaars. De spannendste Nederlandse applicatie die er nu staat is Buienradar.

Android waarschuwt bij downloads

Android waarschuwt bij downloadsAndroid waarschuwt bij downloads

Andere leuke applicaties; LastFm, iTunes afstandsbediening via het wifi-netwerk, rss-lezers, online weerdiensten, een kompas (dat goed werkt), een waterpas, en verschillende locatiegebaseerde diensten. Goed: bij elke gedownloade applicatie waarschuwt Android dat een programma toegang heeft tot onderdelen van de telefoon.

Batterijduur

Batterijduur van G1

Batterijduur van G1Batterijduur van G1

Een van de zwakke punten van een high-end telefoon als deze is de batterijduur. Een keer per dag opladen is standaard. Als je regelmatig het web gebruikt is vaker laden noodzakelijk. Dat kan overigens met een standaard usb-kabeltje. De 1150 MAh accu is wel eenvoudig te vervangen door een andere voeding. Dat geldt ook voor het geheugen: T-Mobile levert het toestel met een 2 GB geheugen kaartje (miniSD). 16 GB is de maximale hoeveelheid.

Android is nog volop in ontwikkeling: het wachten is op betere toestellen en meer gelikte software. Ongetwijfeld zal er op de Mobile World Congress in Barcelona, volgende maand, een nieuwe reeks Android-toestellen worden aangekondigd. Zo werken Motorola en Sony Ericsson straks met Android en schijnt ook computerfabrikant Dell een smartphone met Google’s besturingssysteem te overwegen.
Meer nieuws op de Android-sites, zoals hier en hier.

Hardware en specificaties

Accu van G1

Accu en 'open' G1Accu en 'open' G1

Verder over het toestel zelf: het geteste toestel beschikte over een toetsenbord met QWERTZ-indeling maar dat beïnvloedde het gebruiksgemak amper. T-Mobile leverde de G1 met een simlock af: simmetjes van andere providers werken dus in principe niet. Maar goed, dat zeiden ze ook van de iPhone…

Processor Qualcomm® MSM7201A™, 528 MHz
Operating System Android™
Memory
ROM: 256 MB
RAM: 192 MB
Dimensions (LxWxT) 117.7 mm x 55.7 mm x 17.1 mm
(4.60 in x 2.16 in x 0.62 in)
Weight 158 grams (5.60 ounces) with battery
Display 3.2-inch TFT-LCD flat touch-sensitive screen with 320 x 480 (HVGA) resolution
Network HSPA/WCDMA:
  • Europe: 2100 MHz
  • US:1700/2100 MHz
  • Up to 7.2 Mbps down-link (HSDPA) and 2 Mbps up-link (HSUPA) speeds

Quad-band GSM/GPRS/EDGE:

  • 850/900/1800/1900 MHz

(Band frequency, HSUPA availability, and data speed are operator dependent.)

Device Control Trackball with Enter button
Keyboard Slide-out 5-row QWERTY keyboard
GPS GPS navigation capability with Google Maps™
Connectivity Bluetooth® 2.0 with Enhanced Data Rate
Wi-Fi®: IEEE 802.11b/g
HTC ExtUSB™ (11-pin mini-USB 2.0 and audio jack in one)
Camera 3.2 megapixel color camera with auto focus
Audio Built-in microphone and speaker
Ring tone formats:
  • AAC, AAC+, AMR-NB, MIDI, MP3, WMA, WMV
  • 40 polyphonic and standard MIDI format 0 and 1 (SMF)/SP MIDI
Battery Rechargeable Lithium-ion battery
Capacity: 1150 mAh

Talk time:

  • Up to 350 minutes for WCDMA
  • Up to 406 minutes for GSM

Standby time:

  • Up to 402 hours for WCDMA
  • Up to 319 hours for GSM

(The above are subject to network and phone usage.)

Expansion Slot microSD™ memory card (SD 2.0 compatible)
AC Adapter Voltage range/frequency: 100 ~ 240V AC, 50/60 Hz
DC output: 5V and 1A
Special Features Digital Compass, Motion Sensor