Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Rotterdam handhaaft subsidie aan instellingen met Gülen-connectie

De gemeente Rotterdam handhaaft de subsidies aan lokale Turkse organisaties die banden onderhouden met de omstreden religieuze Gülen-beweging. Daartoe heeft een raadsmeerderheid gisteren besloten, zeer tegen de zin van de grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam (LR). Dinsdag praat de Tweede Kamer over mogelijk staatsondermijnende activiteiten van de volgelingen van de islamitische prediker Fethullah Gülen.

Leefbaar Rotterdam diende vorig jaar met succes de motie De onderste steen boven in. Daarin werd het stadsbestuur opgeroepen onderzoek te doen naar de macht en de invloed van wat Leefbaar beschouwt als „een sektarische beweging die islamisering van de samenleving nastreeft”. Dat onderzoek, mede uitgevoerd door de AIVD, heeft geen aanwijzingen opgeleverd die duiden op bedreiging van de openbare orde, benadrukte burgemeester Aboutaleb gisteren.

Op basis van eigen onderzoek komt Leefbaar Rotterdam tot een andere conclusie. Daarom zouden de subsidies aan zes Turks-Rotterdamse instellingen stopgezet moeten worden. LR-raadslid Marco Pastors verweet Aboutaleb „struisvogelpolitiek” te bedrijven. Onder het mom van de godsdienstvrijheid worden volgens zijn collega Anita Fähmel „jonge kinderen gehersenspoeld”, waardoor zij op latere leeftijd „afkerig van onze samenleving” zouden staan.

Alle andere partijen scharen zich echter achter Aboutaleb, die gisteren stelde dat „de overheid zich niet moet bemoeien met de geloofsovertuiging van haar burgers” zolang dat geen gevaar oplevert. „Stop met de demonisering van Fethullah Gülen”, zei SP-fractievoorzitter Theo Coskun gisteren. „We moeten de paranoia niet importeren in Rotterdam.” Gülen (67) leeft in ballingschap in de Verenigde Staten. Turkije ontzegde hem jarenlang de toegang, omdat hij een bedreiging zou vormen voor de seculiere staat.