Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

NAVO wil rol bij Noordpool spelen

Reykjavik, 30 jan. - De NAVO moet volgens secretaris-generaal De Hoop Scheffer militair aanwezig zijn in het Noordpoolgebied, nu daar door smeltend ijs nieuwe zeeroutes bevaarbaar worden en steeds meer landen aanspraak maken op mogelijke olie- en gasreserves in het gebied. De Hoop Scheffer zei dat gisteren in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Hij stelde dat onderhandelingen tussen de NAVO, Rusland en andere landen cruciaal zijn om te voorkomen dat er een conflict in het gebied ontstaat.