Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Klimaat

Emissiehandel onder druk

De emissiehandel, een van de belangrijkste pijlers onder het Europese klimaatbeleid, staat onder druk door de kredietcrisis. Vincent de Rivaz, bestuursvoorzitter van het Franse energieconcern EdF, heeft Europese politici opgeroepen het systeem te herzien. „We willen duidelijkheid over de prijs van kooldioxide”, zei Rivaz gisteren in The Guardian.

Emissiehandel stelt bedrijven in staat om rechten op de uitstoot van kooldioxide te verhandelen. Wie milieuvriendelijk produceert houdt rechten over, die door vervuilende bedrijven kunnen worden opgekocht. De Europese Unie beschouwt emissiehandel als het belangrijkste wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Deze week nog stelde de Europese Commissie voor om het Europese emissiehandelsysteem ETS uit te bereiden naar andere grote landen.

Maar door de kredietcrisis is de prijs van een ton kooldioxide fors gedaald, naar ongeveer 10 euro. Er wordt minder geproduceerd en dus ook minder energie verbruikt. Emissiehandelaren hebben veel emissierechten gekocht toen de olie nog duur was, in de veronderstelling die rechten later voor veel meer te kunnen doorverkopen.

Het hele systeem dreigt nu te stagneren. Europese landen hebben moeite om te voldoen aan hun verplichtingen op basis van het Kyoto-protocol over het terugdringen van broeikasgassen. Door nu emissierechten – die ze eerst gratis aan bedrijven hebben gegeven – op te kopen, kunnen ze hun doelstellingen halen zonder dat het klimaat er iets mee opschiet.

Emissiehandel wordt windhandel via nrc.nl/klimaat