Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Wat is eigenlijk de functie van een natte droom?

Wat is de biologische oorzaak van een natte droom, vraagt Rogier van Spaendonck uit Domburg.

109 vrouwen en 64 mannen uit Canada hielden een maand een dagboek bij over hun dromen. En wat bleek: 8 procent van die dromen draaide om seksuele situaties. De 173 personen deden mee aan een onderzoek van de Universiteit van Montreal.

Vrouwen hebben net zo vaak natte dromen als mannen, zegt het onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd. Dit staat in scherp contrast met eerdere onderzoeken uit de jaren zestig, zegt Antonio Zadra, professor in de psychologie aan de Universiteit van Montreal. „Of vrouwen hebben meer natte dromen gekregen, of ze praten er nu makkelijker over.”

Maar wat is de biologische oorzaak van natte dromen? Volgens psycholoog en droomonderzoeker Victor Spoormaker is er een verschil tussen seksueel getinte dromen en spontane orgasmen tijdens de slaap. Uit het Canadese onderzoek blijkt dat slechts 4 procent van de seksuele dromen resulteert in een orgasme, bij zowel mannen als vrouwen. Bij de meeste natte dromen houden we het dus droog. En zonder orgasme is een natte droom slechts een psychologisch verschijnsel dat niets met biologie te maken heeft.

Er is weinig onderzoek gedaan naar de biologische oorzaak van orgasmen tijdens de slaap. Er zijn vooral veel mythes en theorieën. „Een van de theorieën is dat ejaculaties tijdens de slaap een ingebouwd mechanisme zijn om slecht zaad bij mannen te voorkomen”, zegt Diederik F. Janssen, een antropoloog die veel over seksualiteit heeft gepubliceerd. „Het idee is: als zaad te lang in de balzak zit, daalt de kwaliteit. Om dit te voorkomen, heeft het lichaam een mechanisme ontwikkeld. Mannen die regelmatig masturberen of seks hebben, zouden volgens deze theorie minder orgasmen in hun slaap hebben.”

Janssen ontkracht deze theorie. „Een onderzoek uit 2005 toont aan dat de kwaliteit van zaad twee dagen na ejaculatie slecht is en dat de kwaliteit toeneemt na zeven tot tien dagen van onthouding. De tijd dat een man geen seks heeft gehad, is dus van marginaal belang voor de zaadkwaliteit.”

Het blijft dus een raadsel waaróm we tijdens de slaap orgasmen hebben. Janssen: „Het is de vraag of ze überhaupt wel een functie hebben.”

Maar wees gerust, volgens kerkvader Augustinus bezoedelen nachtelijke orgasmen, in tegenstelling tot masturbatie, niet het geweten.