Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Moody's waardeert ING af

De kredietwaarderingen van bank en verzekeraar ING zijn gisteren verlaagd door kredietbeoordelaar Moody’s.

Het Amerikaanse bureau verlaagde diverse waarderingen na de voorlopige kwartaalcijfers die ING maandag bekendmaakte. In het laatste kwartaal van 2008 heeft ING de winstgevendheid in zowel het bank- als het verzekeringsbedrijf scherp zien dalen door de internationale kredietcrisis.

Moody’s verwacht dat ING last zal blijven houden van onder meer de bedrijfsobligaties die het concern heeft uitstaan. Deze zullen de winstgevendheid van het bedrijf onder druk blijven zetten, aldus Moody’s.

Maandag werd ook bekend dat de Nederlandse overheid 80 procent van het risico overneemt van de zogeheten Alt-A portefeuille van Amerikaanse hypotheken. Dit is volgens Moody’s positief maar zal niet alle druk wegnemen. De Amerikaanse kredietbeoordelaar bracht de waardering voor de financiële slagkracht van ING Bank terug van B- naar C+, een van de lagere waarderingen die ze hanteert. Volgens Moody’s is de kapitaalpositie van de bankpoot van ING relatief zwak in vergelijking met die van Europese sectorgenoten.

Analisten kijken overigens veel meer naar de beoordelingen voor de uitstaande schuldposities. Deze werden ook afgewaardeerd, maar blijven op een relatief hoog niveau staan. Zo werden de langlopende schulden van de ING Group omlaag gebracht, maar deze bleven gehandhaafd in de A-categorie. Dit is de hoogste categorie die Moody’s gebruikt.

Een lagere waardering voor de schuldenportefeuille kan grote gevolgen hebben. Zo wordt het bijvoorbeeld duurder voor een bedrijf om geld te lenen op de financiële markten.