Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Honingbij kan tot vier tellen

rotterdam, 29 jan. - Honingbijen (Apis mellifera) kunnen tot vier tellen. Of beter gezegd: ze zien het verschil tussen drie en vier stippen. En tussen twee en drie , en twee en vier. Duitse en Australische onderzoekers hebben dit met een simpel experiment aangetoond (PLoS ONE, januari). Proefbijen werden losgelaten in een buis van een meter lang met op het eind een `beslis-kamer` die op zijn beurt toegang gaf tot twee andere kamers. Steeds lag maar in één kamer, achter een schot, een beloning in de vorm van wat suikerwater. Die kamer was herkenbaar gemaakt met een vast aantal stippen. Al na een paar keer wisten de bijen welk aantal stippen voor suiker codeerde. Het is voor het eerst dat het tel-vermogen is onderzocht bij een ongewervelde diersoort. Salamanders kunnen ook tellen.