Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Evacuatie gewonden van front Sri Lanka

Militairen bij de restanten van een kerk in Mullaitivu, de laatste grote stad die in handen was van de Tijgers. Het Sri Lankese leger veroverde de stad eerder deze week. (Foto AP) ** ADDS THAT GOVERNMENT DENIED THE ALLEGATION OF CIVILIANS WHO WERE KILLED IN THE FIGHTING ** Sri Lankan Army soldiers are seen outside a damaged church in the newly recaptured Tamil rebel held town of Mullaittivu, about 230 kilometers (143 miles) northeast of Colombo, Sri Lanka, Tuesday, Jan. 27, 2009. At least 300 civilians were wounded and scores feared killed by Sri Lankan army artillery shells fired into a designated "safe zone" for ethnic Tamils trapped by fighting between the military and Tamil rebels, a health official alleged Tuesday. Sri Lankan Army and government have denied the allegation of civilians getting killed during the fighting between military and Tamil rebels. (AP Photo/Gemunu Amarasinghe)
Militairen bij de restanten van een kerk in Mullaitivu, de laatste grote stad die in handen was van de Tijgers. Het Sri Lankese leger veroverde de stad eerder deze week. (Foto AP) ** ADDS THAT GOVERNMENT DENIED THE ALLEGATION OF CIVILIANS WHO WERE KILLED IN THE FIGHTING ** Sri Lankan Army soldiers are seen outside a damaged church in the newly recaptured Tamil rebel held town of Mullaittivu, about 230 kilometers (143 miles) northeast of Colombo, Sri Lanka, Tuesday, Jan. 27, 2009. At least 300 civilians were wounded and scores feared killed by Sri Lankan army artillery shells fired into a designated "safe zone" for ethnic Tamils trapped by fighting between the military and Tamil rebels, a health official alleged Tuesday. Sri Lankan Army and government have denied the allegation of civilians getting killed during the fighting between military and Tamil rebels. (AP Photo/Gemunu Amarasinghe) Associated Press

De Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis hebben vandaag na dagen oponthoud honderden gewonde Sri Lankese burgers uit het oorlogsgebied in het noorden van het eiland kunnen evacueren. Volgens het Rode Kruis en lokale artsen zijn er in de afgelopen week honderden burgers gedood bij gevechten tussen het leger en de rebellenbeweging Tamil Tijgers.

De VN hadden de gewonden, onder wie vijftig zwaargewonde kinderen, dinsdag in een konvooi uit het oorlogsgebied willen brengen. De Tamil Tijgers, die vechten voor het behoud van hun laatste stukje territorium, hielden dat toen tegen. Zij zeiden dat het niet veilig genoeg was om te vertrekken. Vanmorgen is het konvooi alsnog de frontlinie gepasseerd.

In het oorlogsgebied leven 250.000 burgers. Ruim 1.100 gewonden zijn in de afgelopen dagen naar plaatselijke ziekenhuizen gebracht. Het lokale hoofd van de gezondheidsdienst schat het dodental op 250 tot 300.

De regering heeft een ‘veilige zone’ afgebakend die buiten schot zou blijven. Volgens een intern memo van de VN zijn daar negen burgers in een bunker gedood, waarschijnlijk door artillerievuur van het leger. Tientallen VN-medewerkers en hun families moesten zelf in allerijl bunkers optrekken in de zone, omdat ze onder vuur werden genomen. Het zou gaan om artillerievuur van het leger, in antwoord op beschietingen door de Tijgers. (AP, Reuters)