Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Elder salesmen

Na actieve dienst proberen politici hun ervaring en hun netwerk te verzilveren. Zeker de toppers. Als Europees burger kom je eigenlijk nooit meer van ze af. Topman bij de NAVO, eurocommissaris, speciale gezant voor de VN.

Een enkeling schopt het tot elder statesman. De Duitse oud-kanselier Helmut Schmidt (90) wordt nog steeds geraadpleegd door opvolgers én op handen gedragen door landgenoten.

Voor de meeste oudgedienden is pensioen hard werken. Oud-kanselier Gerhard Schröder (64) wilde geld verdienen. Hij werd adviseur van een uitgeverij én commissaris bij Nord Stream, de Duits-Russische joint venture die de omstreden gaspijpleiding door de Oostzee wil aanleggen. In die hoedanigheid sprong hij vaak zijn grote vriend Vladimir Poetin terzijde. Ook op het hoogtepunt van de recente gasruzie kon Poetin op zijn informele ambassadeur in Berlijn rekenen.

Een vriendschap met Poetin is geld waard. Onlangs werd Schröder ook commissaris bij de Russisch-Britse joint venture TNK/BP, waar Britten en oligarchen elkaar tot voor kort naar het leven stonden. De Süddeutsche Zeitung verzon voor Schröder een nieuw predicaat: elder salesman.

Ook Schröders politieke buddy van weleer, Joschka Fischer, heeft zich ontpopt als aspirant elder salesman. Vorig najaar trad de columnist toe tot de Albright Group, het adviesbureau van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright. Fischer werd ook adviseur voor de beleggingsfirma van Albright, Albright Capital Management. Het bedrijf belegt sinds een jaar in opkomende markten. Het startkapitaal, 250 miljoen euro, was afkomstig van PGGM in Zeist.

Elke senior is een nieuw leven gegund. Als statesman of anderszins. En ook linkse politici hebben recht op een pensioen met een gouden randje. Maar het gevoel voor timing van de twee is niet meer wat het geweest is. Op het moment dat de markt het zo grandioos laat afweten, kiezen de twee voormalige rebellen voor het zakenleven.

En Helmut Schmidt? Hij oogstte deze week lof met een plan om de macht van bankiers aan banden te leggen.

Michel Kerres