Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Belgen in opstand tegen `whereabouts`

BRUSSEL. Een groep van zo`n zestig Belgische voetballers, volleyballers en wielrenners gaat de Vlaamse Gemeenschap voor de rechter dagen. Volgens de media pikken de sporters het niet dat hun privacy wordt geschonden door de nieuwe regel in de antidopingcode over de zogenoemde `whereabouts`. Zij zullen de Raad van State vragen het systeem, dat hen verplicht hun verblijfsgegevens al drie maanden van tevoren op te geven bij de Vlaamse Gemeenschap, nietig te verklaren. Sinds 1 januari moeten ook teamsporters 24 uur per dag laten weten waar ze uithangen om onverwachte dopingcontroles mogelijk te maken. Voor wielrenners geldt het systeem al langer.