Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Russische marine wil basis in opstandige regio van Georgië

Moskou. Rusland wil dit jaar beginnen met de bouw van een marinebasis in de separatistische Georgische regio Abchazië. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Russische marine gezegd tegen persbureau ITAR-Tass. De Abchazische president Bagapsj heeft gezegd dat zijn `land` in principe akkoord gaat. De basis zou worden gebouwd om Abchazië tegen aanvallen van Georgië te kunnen beschermen. Door het stationeren van Russische oorlogsschepen in Abchazië, dat aan de Zwarte Zee ligt, kunnen de toch al grote spanningen tussen de opstandige regio en Georgië verder oplopen. Ook zou de aanleg van de basis de irritatie kunnen wekken van Amerika, een hechte bondgenoot van Georgië. De Georgische regering streeft er nog altijd naar de opstandige regio`s Abchazië en Zuid-Ossetië, die na afloop van de zomeroorlog tussen Georgië en Rusland hun onafhankelijkheid uitriepen, weer onder haar gezag te brengen. Regelmatig vinden er schietpartijen plaats aan de grens met Abchazië.