Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Elf man in arrest wegens fraude in bouw

De Rijksrecherche heeft, in haar grootste operatie ooit, zes ambtenaren van vijf gemeenten en een ambtenaar van de provincie Limburg aangehouden op verdenking van het aannemen van steekpenningen.

Ook zijn gisteren drie medewerkers en een oud-manager van wegenbouwbedrijf Janssen de Jong Infra gearresteerd. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) deed tegelijkertijd invallen bij het bedrijf en vier andere Limburgse bouwondernemingen wegens mogelijke verboden prijsafspraken.

De ambtenaren zouden hun ambtsgeheim hebben geschonden door gevoelige informatie over aanbestedingen door te spelen. In ruil zouden ze onder meer auto’s, buitenlandse reizen, dure etentjes en kaarten voor sportwedstrijden en concerten hebben ontvangen.

De Rijksrecherche werkte samen met de FIOD-ECD en opsporingsdiensten van Sociale Zaken en VROM. Alle rechercheurs van de Rijksrecherche, ruim honderd, zijn ingezet bij veertig invallen in woningen, kantoren en vestigingen van het bouwbedrijf. Bij de aangehouden ambtenaren zijn medewerkers van Heerlen (twee), Maastricht, Stein, Nuth en het Zuid-Hollandse Spijkenisse.

De Rijksrecherche bekijkt de zaak al anderhalf jaar. Komende vrijdag worden een of meer verdachten voorgeleid. Een woordvoerder van het landelijk parket verwacht dat het onderzoek nog lang duurt, omdat veel administratie in beslag is genomen.

Janssen de Jong Infra is onderdeel van de Janssen de Jong Groep. In Limburg heeft het bedrijf vestigingen in Horst en Meerssen. In Roermond staat een eigen asfaltfabriek. De groep heeft ook vestigingen in Oldenzaal, Heteren en Breda. Het bedrijf was eerder betrokken bij heimelijke prijs- en werkafspraken in Limburg, elders in Nederland en op de Nederlandse Antillen. Het werd daarvoor beboet.

Onderzoek en arrestaties roepen herinneringen op aan een grote zaak in Limburg, midden jaren negentig, toen justitie en de regionale pers al te nauwe banden tussen openbaar bestuur en wegenbouwers blootlegden. Acht wethouders, burgemeesters en ambtenaren werden toen veroordeeld voor het aannemen van smeergeld, voor valsheid in geschrifte en belastingfraude. Aan het licht kwam dat bouwbedrijven jarenlang, vaak met medeweten van bestuurders, onderling prijs- en werkafspraken maakten.

Commissaris van de koningin Léon Frissen voorziet dat er ongeacht de uitkomst van het huidige onderzoek sprake zal zijn van ‘reputatieschade’.