Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Rap echoot een tijdperk van fier gebalde vuisten

cd hiphop

Zwart Licht – Bliksemschicht

Top Notch

Nee, ze waren er niet bij, in 1987 in de Jaap Edenhal, bij het concert van Public Enemy, LL Cool J en Eric B & Rakim waar je volgens menig oudere hiphoppurist Bij! Moet! Zijn! Geweest! Producer Hayzee van de Amsterdamse rapgroep Zwart Licht luisterde vanuit zijn wieg naar de platen van NWA en Public Enemy die zijn vader draaide. En rapper Akwasi moest nog geboren worden.

Toch echoot in de intense, energieke rapstijl van Akwasi een vervlogen tijdperk van fier gebalde vuisten en uitgeschreeuwde zelfverzekerdheid. En put ook de 21-jarige Hayzee op een verfrissende en nergens nostalgische wijze uit het verleden, van het beperkte bliepgeluid van oude spelconsoles tot de warme samples en droge drums van de boombap, die bij hem ineens weer als toekomstmuziek klinken in plaats van als hang naar vroeger.

De ingenieus toegepaste samples zijn bij Hayzee bescheiden onderdeel van een groter, gelaagd en vaak veranderend geheel, omrand door echoënde drums. Door de rauwe overtuiging waarmee Akwasi zijn teksten brengt, is het soms alsof iemand met brullende motor door een pittoresk landschap scheurt. Maar het is ook een verademing, een dergelijk gedreven rapper in een genre waarin artiesten regelmatig blijven hangen in een pose van zelfingenomenheid.

Saul van Stapele