Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Ford wil geen overheidssteun

Detroit. De Amerikaanse autoproducent Ford Motor heeft voldoende geldmiddelen om zijn herstructureringsplannen te financieren, ondanks de scherpe daling van de autoverkopen. Het concern ziet geen redenen om een beroep te doen op noodleningen van de Amerikaanse overheid. ”Wij willen niet nog meer geld lenen, we hebben voldoende liquiditeiten om onze herstructurering te financieren. Dat betekent dat onze onderneming er redelijk goed voorstaat”, aldus Ford-topman Alan Mulally. De concurrenten General Motors en Chrysler hebben, in tegenstelling tot Ford, wel gebruikgemaakt van de staatsleningen om het hoofd boven water te kunnen houden. Ze kregen vorige maand ruim 17 miljard dollar steun toegezegd. Ford had wel gevraagd om een kredietruimte van 9 miljard , maar zag daar dus toch vanaf.