Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Barclays heeft geen nieuw kapitaal nodig, koers veert op

Kelderden de aandelen van de Britse bank Barclays vorige week nog naar ongekende diepten, gisteren beleefden ze een niet minder spectaculaire opleving. De koers steeg met 73 procent tot 88,7 pence. Het aandeel herwon zo ruimschoots het verlies van vorige week.

Oorzaak van het toegenomen vertrouwen op de beurs in Barclays was een goed getimede brief van topman John Varley en president-commissaris Martin Agius. Daarin verzekerden beiden dat de bank in 2008 op een winst uitkomt van ruim boven de 5,3 miljard pond (5,64 miljard euro). Dat is inclusief 8 miljard pond aan afschrijvingen.

Nog belangrijker voor de financiële markten: Barclays zegt geen nieuw kapitaal nodig te hebben om zich in te dekken tegen nieuwe tegenvallers. De reserves van de bank liggen 17 miljard pond boven het vereiste niveau en de bank ziet geen reden voor steun aan te kloppen bij de Britse regering. Vorig najaar deed Barclays wel een beroep op geldschieters uit het Midden-Oosten voor een bedrag van 7 miljard pond om de eigen reserves op peil te brengen.

Ook andere bankaandelen profiteerden van het hernieuwde vertrouwen in Barclays. Lloyds Banking Group, dat zich vorige week verzette tegen een meerderheidsaandeel voor de overheid in de bank, zag zijn aandelen met 32 procent stijgen. Royal Bank of Scotland (RBS), al voor 70 procent in handen van de staat, steeg met 20 procent tot 14,5 pence. De scherpe recente daling van de RBS-aandelen blijkt intussen een goudmijn te zijn voor investeerders, die hierop had gespeculeerd via de omstreden praktijk van short selling. Het Amerikaanse hedgefonds Paulson & Co boekte hiermee volgens mediaberichten een winst van 270 miljoen pond.