Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

'Logisch vervolg op injectie'

ING krijgt met Jan Hommen een ervaren financieel bestuurder aan het roer. Over zijn voorganger heeft hij niets dan lof: „We moesten een keer geraakt worden.”

Beoogd ING-baas Jan Hommen Jan Hommen, chief financial officer of Royal Philips Electronics NV gestures at a press conference in Amsterdam, The Netherlands Tuesday February 11, 2003. Europe's largest consumer-electronics maker, said semiconductor sales will be little changed this quarter after the company reported its biggest profit since the final quarter of 2000. Photographer:Paul O'Driscoll/Bloomberg News.
Beoogd ING-baas Jan Hommen Jan Hommen, chief financial officer of Royal Philips Electronics NV gestures at a press conference in Amsterdam, The Netherlands Tuesday February 11, 2003. Europe's largest consumer-electronics maker, said semiconductor sales will be little changed this quarter after the company reported its biggest profit since the final quarter of 2000. Photographer:Paul O'Driscoll/Bloomberg News. BLOOMBERG NEWS

De vraag is wat het grootste verschil is tussen Michel Tilmant, de vandaag opgestapte bestuursvoorzitter van bank en verzekeraar ING, en Jan Hommen, zijn beoogd opvolger. Hommen, na een korte aarzeling: „Ik ben geen bankier.”

En is dat wat ING nu nodig heeft, iemand die geen bankier is?

„Ja, ik denk dat ING nu belang heeft bij een algemeen manager die de kapitaalspositie en het risicomanagement goed tegen het licht kan houden.”

Tilmant stapt op wegens marktomstandigheden én persoonlijke omstandigheden. Wat betekent dat?

„Michel is geraakt door wat er met ING gebeurd is. De marktomstandigheden, de situatie waarin ING door de crisis terecht is gekomen, hebben bij hem persoonlijk zijn tol geëist.”

Voor Hommen is zijn benoeming tot hoogste baas van het noodlijdende financiële concern een onverwachte carrièrestap. Als de aandeelhouders van ING er bij de jaarvergadering op 27 april mee instemmen, wordt de supercommissaris twee dagen voor zijn 66ste verjaardag de baas van Nederlands grootste financiële instelling. Tot die tijd neemt Erik Boyer de positie van bestuursvoorzitter waar. Hommen: „Ik zal in de tussentijd mijn commissariaten die ik elders nog heb ordentelijk afbouwen.”

ING staat er de laatste maanden niet best voor. Vandaag maakte de bank bekend een kwartaalverlies van 3,9 miljard euro te hebben geleden in het vierde kwartaal. Het resultaat over heel 2008 was ook teleurstellend, een verlies van 1 miljard euro. Afgelopen weekend onderhandelde ING met de Nederlandse staat over nieuwe steun. De staat neemt nu een belang van 80 procent in de portefeuille van 27,7 miljard euro aan Amerikaanse hypotheekbeleggingen.

U bent sinds 2005 lid van de raad van commissarissen van ING en sinds januari 2008 voorzitter. Had u niet eerder moeten ingrijpen?

„Nee, de afgelopen jaren ging het heel goed met ING. We hebben een duidelijke positionering in de markt gekregen dankzij het harde werk van Michel Tilmant. Maar er is een crisis uitgebroken die zijn weerga niet kent. Het leek lang goed te gaan bij ons, maar vanaf de tweede helft van 2008 zijn we in de problemen gekomen.”

Eerder al maakte de financieel directeur, John Hele, zijn vertrek bekend, nu stapt Tilmant op. Hoe kwalificeert u het risicomanagement van ING eigenlijk?

„We krijgen wereldwijd veel lovende woorden over de manier waarop wij met risico’s omgaan. Daar is dus niets mis mee. De risico’s die nu in de markt zitten, zijn exorbitant en exceptioneel. Dat heeft uiteindelijk ook zijn impact gehad op ING. Dat is ook niet zo gek. Als je ziet waar wij allemaal actief zijn, dan moesten we een keer geraakt worden.”

In oktober kreeg ING een kapitaalinjectie van de overheid ter waarde van 10 miljard euro. Nu neemt de staat een belang in uw portefeuille met risicovolle beleggingen. Hoe werkt dat precies?

„Het is een economisch belang van 80 procent in de portefeuille met risicovolle Amerikaanse hypotheekbeleggingen, de zogenoemde Alt-A hypotheken. ING blijft eigenaar van de portefeuille. De staat krijgt 80 procent van winst of verlies op die beleggingen. Het is een logisch vervolg op de injectie. We wilden eigenlijk in oktober al afspraken maken over een garantie van de Amerikaanse hypotheken, maar dat was toen onmogelijk.”

Hoe gaat u het vertrouwen in ING herstellen?

„Door ons te blijven richten op onze klanten en door intern mensen te stimuleren.”

Daarvoor moet u 1 miljard euro bezuinigen en 7.000 werknemers ontslaan. Al enig idee waar dat banenverlies gaat neerslaan?

„Dat zal over het hele concern, wereldwijd gebeuren.”