Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bouw

Romantische veranda in de boomgaard

Tuinhuisje in boomgaard voor au pair of logés Foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Ouderkerk ad amstel, 22-01-2009 / Tuinhuis voor au pair van Derek Holsboer
Tuinhuisje in boomgaard voor au pair of logés Foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Ouderkerk ad amstel, 22-01-2009 / Tuinhuis voor au pair van Derek Holsboer Krielen, Jorgen

Derek (38) en Anouk (35) Holsboer kochten een prachtig verbouwd huis, met grote, open ruimtes. Alleen was daardoor geen logeerkamer meer over, laat staan plek voor een au pair om op hun dochtertjes te passen. Dus bouwden ze een huisje in de tuin.

Klinkt chique, een au pair.

„Toen we hier kwamen wonen, was onze oudste dochter een paar weken oud. Ze ging twee dagen per week naar de crèche en in het begin paste een studente de andere twee dagen op. Toen zij opzegde, hadden we geen alternatief. Ik werk vijf dagen en Anouk vier. Vrienden zeiden ‘waarom neem je geen au pair’?”

Maar waar moest zij slapen?

„Precies. Nu is het geval dat we aan onze tuin nog een boomgaard hebben, met daarachter nog een stukje grond dat we huurden. Voor een au pair, maar ook voor logés, hadden we een huisje op het oog van veertig vierkante meter. We wilden dat eigenlijk op dat pad zetten, zodat het achter de boomgaard kwam te staan. Maar, was dat te koop?”

Alles is te koop.

„Inderdaad, alles is te koop. De bouwvergunning kregen we ook rond, dus hebben we wat offertes aangevraagd voor het huisje. Aannemers noemden bedragen tussen de 30.000 en 50.000 euro.”

Te veel, vonden jullie.

„Ik werk bij een bouwbedrijf en heb een collega gevraagd ons huisje te tekenen. Hij hoefde alleen de buitenkant te doen, van binnen wilde ik het zelf bouwen. Ik wist precies wat ik wilde, heb altijd al gedroomd van een huisje met overdekte veranda met houten vlonders.”

Een romantisch plaatje in de boomgaard.

„Nu had die collega gewerkt bij een bedrijf dat paardenstallen, schapenhokken en garages maakt. En intussen ook guesthouses. Zij hebben de tekening nagebouwd, het huisje prefab gemaakt. Dat bouwpakket kon in één dag in elkaar worden gezet.”

Zonder aannemer moest je wel alles zelf regelen.

„Inderdaad, want we hebben wel nog de fundering moeten doen. Onder het huisje zitten zes palen van veertien meter lang. We wonen op veengrond en naast onze boomgaard staat een paardenbak van de hiernaast gelegen manege. Het galopperen van de paarden dreunt meters door. Het voordeel van het veen was wel dat de palen zo de grond in gleden.”

Wat waren jullie uiteindelijk kwijt?

„Nadat het huisje in elkaar was gezet, heb ik er zelf een badkamer in gemaakt en het daarna mooi laten stuken en betegelen. Alles bij elkaar waren we rond de 30.000 euro kwijt.”

En de au pair?

„We hadden eerst een Zweeds meisje, maar dat klikte niet zo, waardoor we al vrij snel afscheid hebben genomen van elkaar. Daarna kwam de fantastische Spaanse Tatjana in het huisje. Nu hebben we een au pair die in de buurt woont en op de fiets komt. Maar wellicht dat de volgende weer van de boomgaard kan genieten.”

Willemijn van Benthem