Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Olifanten verhuizen liever samen

Wilde dieren stappen vrij en blij rond? Vergeet het maar. Lang niet zo vaak als je zou willen. Of zijzelf. Biologen hebben ontdekt dat het verhuizen van dieren beter kan.

Olifanten in Kenia bij de Kilimanjaro en bij een verhuizing . Foto’s AP Kenya Wildlife personnal load a 22-year-old elephant on a trailer after it was tranquilized in Simba Hills, Kenya Thursday, Aug.25, 2005. The Kenya Wildlife Service started relocating 400 elephants to Kenya's largest national park, from a smaller national reserve in southeastern Kenya that has too many elephants,. The US$3.2 million (Euro 2.6 million) exercise began Thursday and involve transporting elephants over 350 kilometers (218 miles) to the northern part of Tsavo East National Park, from Shimba Hills National Reserve. With a current elephant population of 600, the National Reserve is choking - he elephants destroy the habitat, break fences, and cause mayhem and destruction in villages surrounding the park. (AP Photo/Sayyid Azim)
Olifanten in Kenia bij de Kilimanjaro en bij een verhuizing . Foto’s AP Kenya Wildlife personnal load a 22-year-old elephant on a trailer after it was tranquilized in Simba Hills, Kenya Thursday, Aug.25, 2005. The Kenya Wildlife Service started relocating 400 elephants to Kenya's largest national park, from a smaller national reserve in southeastern Kenya that has too many elephants,. The US$3.2 million (Euro 2.6 million) exercise began Thursday and involve transporting elephants over 350 kilometers (218 miles) to the northern part of Tsavo East National Park, from Shimba Hills National Reserve. With a current elephant population of 600, the National Reserve is choking - he elephants destroy the habitat, break fences, and cause mayhem and destruction in villages surrounding the park. (AP Photo/Sayyid Azim) Associated Press

Er wordt heel wat met wilde dieren gesleept. Vooral de grotere en spectaculaire Afrikaanse dieren worden vaak verplaatst. Omdat ze mensen in de weg lopen, of andersom. Om ze te redden. Of omdat er te veel zijn gekomen in een gebied, terwijl er ergens anders maar zielig weinig over zijn.

Maar makkelijk is het niet. Met olifanten slepen is misschien wel het lastigst. Ze zijn niet alleen groot, maar ook gevoelig. Voor stress. Voor gevangen genomen worden. Voor gescheiden worden van vrienden en bekenden. Voor een nieuwe omgeving waar ze de weg niet kennen en niet weten waar eten en drinken te vinden zijn. Voor niet weten wie hun vrienden zijn, of vijanden... Alsof je naar een nieuwe school moet, in een andere stad, en tegelijk je ouders en familie verliest. Nee, ook als jet beste wilt voor dieren, doe je ze vaak geen lol.

Onderzoekers van dierengedrag aan een Amerikaanse universiteit hebben nu gekeken of dat anders kan. Ze vergeleken allerlei manieren van verhuizen in het Afrikaanse Kenia.

En wat blijkt? Het kan vrij makkelijk al veel beter. Verhuisde eenlingen blijven vaak wat ongelukkig aan de zijlijn staan. Of doen juist overdreven hun best om aansluiting te vinden bij een groep, wat ook weer niet werkt. Maar als je een groepje tegelijk verhuist, gaat het stukken beter. De dieren hoeven niet eens familie van elkaar te zijn. Als het kameraden en goede bekenden van elkaar zijn, scheelt het al een stuk. Dan kunnen ze in hun nieuwe gebied samen optrekken.

Eerst klitten die familieleden of bekenden erg aan elkaar. Samen gaan ze er dapper op uit. Zo leren ze hun nieuwe thuis beter en sneller kennen. Daarna is het dan makkelijker om er ook met de andere, vreemde olifanten op uit te gaan. Zo’n sociaal verhuisde olifant loopt daardoor veel eerder rond alsof hij of zij al jaren in het nieuwe gebied woont.