Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Selectie Muziek

Sjostakovitsj

De Chinese cellist Jian Wang speelt het Eerste celloconcert van Sjostakovitsj bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Louis Langrée. Verder op het programma: Treurmuziek van Lutoslawski, en de Vierde symfonie van Schumann. 30 jan 20u15 De Doelen Rotterdam res 010 2171717

Nelson Freire

De Braziliaans pianist Nelson Freire geeft een recital in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw met muziek van Bach, Brahms, Schumann, Chopin en Villa-Lobos. 25 jan 20u15 res 020 6718345

Film en pianola

Het Pianola Museum in Amsterdam organiseert vier avonden met ‘stomme’ films, met muziek opgeluisterd door de pianola, de via een papierrol automatisch spelende piano. 24 jan, 21 feb, 25 april en 23 mei. Inl.: www.pianola.nl

Wispeley en Giacometti

Dwe Cellist Pieter Wispelwey en de pianist Paolo Giacometti spelen werk van Schumann, Sjostakovitsj, Fauré en Franck in een concert op 27 jan 20u30 in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. Inl www.muziekgebouw; res 020 7882000

Louis Andriessen

Louis Andriessen krijgt de Johan Wagenaar Prijs voor zijn complete oeuvre in het Haagse theater De Regentes, waar op 17, 29, 30, 31 jan en 1 feb ook voorstellingen worden gegeven van de dansproductie Dubbelspoor van Beppie Blankert, waarvoor Andriessen de muziek componeerde. Inl en res: www.deregentes.nl

Blazersdag

Het tweejaarlijkse concert van het blaasorkest van de conservatoria van Tilburg en Maastricht is uitgebreid tot een Blazersdag met medewerking van het Limburgs Symfonie Orkest en de klankwerkplaats Intro in situ. Er zijn optredens van het Blazersensemble Raak, het Python Saxofoonkwartet, het LSO-ensemble Ad Libitum, het Marijn Simons Kwartet en het Conservatoria Blaasorkest Maastricht Tilburg. 25 jan 11U Theater aan het Vrijthof Maastricht res. www.theateraanhetvrijthof.nl; 043 3505555

Holland Symfonia en Ali B

Ali B treedt als op in de symfonische familieshow Ali Baba en de 80 muzikanten en combineert hiphop met klassieke muziek, gedirigeerd door Jurjen Hempel. Tournee: t/m 4 febr in Leeuwarden, Den Haag, Almere, Apeldoorn, Amsterdam, Alkmaar, Zaandam en Utrecht. Inl: www.hollandsymfonia.nl

Fanfara Tirana Albania

Albanië’s eerst dance brassband paart oude volksmuziek aan hedendaagse popmuziek. Het dertienkoppige orkest bespeelt onder andere de darboeka, de trombone en diverse tuba’s, trombone’s en saxofoons. 25 jan., 20u, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

Late of the Pier

De Britse band was vorig jaar al te zien op diverse festivals, waaronder Lowlands en Londen Calling, en maakte daar indruk met hun mix van elektronische pop en glamrock. 23 jan., 20u30, Melkweg, Amsterdam. Inl: www.melkweg.nl

Omar

Britse zanger/producer scoorde een r&b hit begin jaren negentig, There’s nothing like this, en ontwikkelde zich daarna als een van de boegbeelden van de nu-soul beweging. Dat leverde hem de belangstelling van Stevie Wonder op. 28 jan., 21u30, Watt, Rotterdam. Inl: www.watt-rotterdam.nl

Karel Boehlee

Op de maandelijkse Sunday Night Jazz avond in het Amsterdamse Panama treedt dit weekeinde pianist Karel Boehlee op, met band en drie zangers/zangeressen. 25 jan., 20u30, Panama, Amsterdam. Inl: www.sundaynightjazz.nl