Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

'Burgers Sri Lanka gedood'

Het leger van Sri Lanka heeft gisteren bij beschietingen van een ziekenhuis en een dorp in het noordoosten van het eiland zeker dertig burgers gedood. Beschietingen in andere delen van het conflictgebied hebben in de afgelopen twee dagen nog 37 burgers het leven gekost, melden artsen.

Het leger heeft eerder deze week honderdduizenden inwoners opgeroepen zich te verzamelen in een zogeheten veilige zone, waar zij buiten schot zouden blijven in de strijd met de rebellenbeweging Tamil Tijgers. Maar gisteren werden raketten afgevuurd op een geïmproviseerd ziekenhuis in een school en andere delen van het dorp Vallipunam. Volgens artsen kwamen de beschietingen uit een gebied dat in handen was van de regering. Het totale dodental – 67 – is gebaseerd op lijken die naar het mortuarium zijn gebracht. Vermoed wordt dat het werkelijke dodental hoger ligt.

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat dit het hoogste aantal burgerslachtoffers is sinds het leger in november 2006 een school beschoot in het oosten van het eiland, waarbij ruim veertig ontheemden omkwamen.

Vandaag werd voor de tweede keer in twee weken een journalist aangevallen. Upali Thennakoon, die schreef voor het tamelijk objectieve weekblad Rivira, werd door mannen op motorfietsen geslagen en met een mes in zijn gezicht gestoken. Ook zijn vrouw, die bij de aanval ter bescherming haar armen om hem heen sloeg, raakte gewond. Onlangs werd een journalist die geregeld kritisch over de regering schreef doodgeschoten. Sinds 2006, toen het offensief tegen de Tijgers begon, zijn negen journalisten vermoord. (AP)