Rabobank en Robeco heffen onderzoeksbureau Iris op

Iris, het researchbureau van Rabobank en Robeco, gaat dit jaar verdwijnen. De reden voor de opheffing is een herschikking door Rabobank van haar divisie private banking, het bankieren voor vermogende particulieren.

Iris, dat staat voor Institute for Research and Investment Services, is sinds 2005 een joint venture van Rabobank en Robeco, de vermogensbeheerder die eigendom is van Rabobank. De tachtig werknemers zijn vooral analisten die Nederlandse en internationale bedrijven analyseren. Iris richt zich met haar onderzoek op de particuliere markt.

Rabobank, dat 60 procent van de kosten draagt van Iris, wilde af van het bureau omdat zij bezig is private banking opnieuw in te delen. „Rabobank heeft de afgelopen tijd veel nieuwe klanten gekregen. Daarbij zijn ook veel klanten voor private banking”, zei een woordvoerder van de coöperatieve bank. Er is overigens nog geen formeel besluit genomen. De centrale kring van de Rabobank, een soort parlement van afgevaardigden van de lokale banken, zal in maart over het plan vergaderen. De verwachting is dat het wordt goedgekeurd en dat Iris in 2009 zal ophouden te bestaan.

De werknemers van Iris zullen waarschijnlijk worden verdeeld over Robeco en Rabobank Private Banking. Beide organisaties zullen dan een deel van de research zelf doen, en een deel gaan inkopen bij internationale partijen. Of het verdwijnen van Iris zal leiden tot verlies van arbeidsplaatsen is nog niet bekend.