Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Prioriteitenlijst voor musea in geval van nood

Arnhem, 22 jan. - Musea moeten een prioriteitenlijst opstellen van cultureel erfgoed, dat in geval van een ramp of calamiteit gered moet worden. Daarbij moeten ze rekening houden met de cultuurhistorische en financiële waarde van de objecten, maar ook met onder meer omvang en gewicht van spullen die veiliggesteld moeten worden. Dat bleek gisteren op een symposium van de Mondriaan Stichting en het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) over de bescherming van cultureel erfgoed. Directe aanleiding voor de bijeenkomst waren de recente branden bij het Armando Museum in Amersfoort, het instituut Bouwkunde van de TU Delft en het Schutterij Museum in Steyl. Volgens het Instituut Collectie Nederland (ICN) zijn de meeste musea zich wel bewust van het belang van een rampenplan, maar ontbreekt het nog aan de praktische uitwerking van goede voornemens.